Doodstraf voor Mengistu

De Ethiopische ex-dictator Mengistu Haile Mariam is gisteren bij verstek ter dood veroordeeld door het hooggerechtshof in Addis Abeba. Mengistu werd op zijn verjaardag veroordeeld voor het plegen van genocide. Achttien andere hoge functionarissen van zijn voormalige marxistische bewind kregen dezelfde straf.

Het geldt als zeker dat Mengistu zijn straf niet zal ondergaan zolang Robert Mugabe president is in Zimbabwe, waar Mengistu sinds 1991 in ballingschap leeft. Mugabe, die momenteel vecht voor politiek lijfsbehoud, heeft herhaaldelijk laten weten Mengistu niet te zullen uitleveren. Mugabe beschouwt Mengistu als broeder uit de tijd van de Afrikaanse onafhankelijkheidsoorlogen. Het is onduidelijk wat een machtswisseling in Zimbabwe, waar op 27 juni verkiezingen plaatsvinden, zal betekenen voor Mengistu.

Mengistu, geboren op 26 mei 1937, regeerde Ethiopië van 1974 tot 1991 met ijzeren hand. Vooral in de jaren 1977/78, bekend als de periode van de Rode Terreur, trad de luitenant-kolonel hardhandig op tegen politieke tegenstanders. Naar schatting 150.000 studenten, politici en intellectuelen werden vermoord. Zijn marxistische beleid dreef Ethiopië naar de economische afgrond, wat leidde tot hongersnoden die nog eens honderdduizenden levens kostten.

Mengistu werd vorig jaar al bij verstek veroordeeld in Ethiopië, toen tot levenslang voor onder meer volkerenmoord. De Ethiopische aanklagers vonden die veroordeling te mild en eisten daarom een zwaardere straf.

Rechter Desta Gebru van het Ethiopische hooggerechtshof zei gisteren dat Mengistu en de anderen de doodstraf verdienden. „Ze hebben duizenden onschuldige mensen in het openbaar gemarteld en geëxecuteerd, dat is volgens de Ethiopische grondwet genocide”, aldus Gebru. (AP)