Boeren protesteren tegen lage prijs voor hun melk

Boeren protesteren tegen lage prijs voor hun melk Nijkerk, 27 mei. Zo’n 400 à 500 melkveehouders hebben vandaag voor de poort van de melkfabriek van Friesland Foods in Nijkerk geprotesteerd tegen de lage melkprijs en de manier waarop deze prijs tot stand komt. Sinds een piek in november vorig jaar is de prijs die boeren voor hun melk krijgen met ongeveer een kwart gedaald. „De zuivel verwerkende industrie en de detailhandel nemen hun winst en wij krijgen de rest”, zegt Gerrit Roos, bestuurslid van de Dutch Dairymen Board (DDB) die de actie organiseert. Friesland Foods betaalde over 2007 ruim 37 euro per 100 kilo melk, terwijl de kostprijs volgens het Landbouw Economisch Instituut rond de 47 euro ligt. „We moeten naar een nieuwe methode van prijsvorming”, zegt Roos. De DDB (de activistische concurrent van de Land- en Tuinbouworganisatie) wil namens de melkveehouders onderhandelen met de verwerkende industrie over de prijs. Coöperaties als Friesland Foods en Campina zijn eigendom van de boeren, maar vertegenwoordigen niet langer werkelijk de belangen van de melkveehouders, stelt de DDB. De DDB wil de acties voortzetten. „We stoppen de melklevering”, zegt Roos. De DDB heeft 4.000 leden. Er zijn 20.000 melkveehouders in Nederland. In andere Europese landen zijn zusterorganisaties ook met acties begonnen. Foto Merlin Daleman Nederland, Nijkerk, 27-05-08 Boeren leveren geen melk vandaag aan frieslandfoods in Nijkerk. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin