BN’ers pleiten voor revisieraad

Wetenschappers, advocaten en bekende Nederlanders hebben gisteren via advertenties in dagbladen, waaronder NRC Handelsblad, gepleit voor een onafhankelijke revisieraad. Die zou moeten beslissen over de herziening van afgesloten strafzaken waarover twijfel is ontstaan. Volgens de ondertekenaars „is er nu geen remedie tegen rechterlijke dwalingen die het gevolg zijn van fouten van het Openbaar Ministerie”. De Hoge Raad wijst herzieningsverzoeken zelden of nooit toe. De advertentie is ondertekend door 21 mensen, onder wie rechtswetenschappers Peter van Koppen en Willem Wagenaar, advocaten Geert-Jan Knoops en Nico Meijering, en schrijver Maarten ’t Hart. De Raad voor de Rechtspraak pleitte vorige week al voor het verlagen van de drempel om afgesloten strafzaken te heropenen. (NRC)