Bizarre records in Indiaas boek

Het Guinness Book of Records is niet het enige boek met uitzinnige recordpogingen. India heeft zijn Limca Book waarin typische Indiase ‘topprestaties’ staan.

De oudste boekhandel in India: Higginbottam in Chennai. Foto Lex Veldhoen Veldhoen, Lex

India is een land van veel records. Manjit Rai Bhardwaj deed er negen maanden over om van het noorden naar het zuiden en terug te lopen (10.224 km), en Tarun K. Roy en Mohan Bisht peddelden in 74 dagen per kajak de Ganges af. Verder heeft de grootste busmaatschappij bijna twintigduizend bussen die dagelijks twaalf miljoen passagiers vervoeren. En in Bombay staan in de spits gemiddeld vijftien mensen op één vierkante meter in de trein.

Veel Indiase vrouwen dragen sari’s. In 2005 wisten twee wevers een zijden sari te maken met 50.000 verschillende kleuren. Vaak maken Zuid-Indiase vrouwen voor de ingang van hutten en huizen kollams (tekeningen van wit rijstpoeder), door een puntraster uit te zetten en daartussen vloeiende lijnpatronen te strooien. Tijdens het oogstfeest Pongal worden taferelen met kleurpoeder gemaakt. De grootste kollam ooit telde 448.673 rasterpuntjes en had de omvang van een voetbalveld.

De Engelse koloniale invloed is nog merkbaar in India. Zo worden cricket, hockey, polo, golf en tennis veel beoefend. Vooral cricket is populair: 36 van de 100 sportpagina’s in het Limca Book betreffen cricketrecords!

De langste Engelstalige roman (A Suitable Boy van Vikram Seth) telt 1349 pagina’s (500.000 woorden), terwijl de oudste Indiase boekhandel, een relict uit de Engelse tijd, zich al vanaf 1844 in Chennai (Madras) bevindt: Higginbottam, nu een archaïsche, stoffige winkel.

Films en televisiesoaps nemen in India een prominente plaats in. Er worden veel films in Bollywood geproduceerd. Zo heeft de film Shree Shree Rajadhiraja Shree Shree Madana Kamaraja Shree Shree Vilasa Raja Shree Shree Madhubana Raja Shree Shree Krishnadeva Donga Raja de langste filmtitel . Eveneens een vermelding kreeg een op Gulliver’s Travels geïnspireerde film: er speelden 350 dwergen in mee.

Politiek is in India diep geworteld. Zo wist Michael Rhaja Thitan 300 verschillende (Mahatma) Gandhi-postzegels uit binnen- en buitenland te verzamelen en voor de parlementsverkiezingen van deelstaat Tamil Nadu stelden zich in 1996 1033 kandidaten verkiesbaar. Kaka Joginder Singh werd, hoewel hij van 1952 tot zijn dood in 1988 aan 301 nationale parlementsverkiezingen meedeed, nooit verkozen. Hij had beter ambtenaar kunnen worden, aldus het boekcommentaar, want „dan werk je maar 164 dagen per jaar”.

Op medisch gebied worden bizarre records gehaald. Zo is bij Naresh Kumar uit Uttaranchal een beentumor van 16,5 kg verwijderd. Een medisch team verrichtte op één dag 44 herniaoperaties en dokter M.C. Modi in totaal 700.000 oogoperaties (van 1943 tot 2005). Ondanks de medische ingrepen zie je op straat toch veel vergroeiingen: o-benen, bochels en mank lopende mensen. Heramb Kunthekar uit Pune staat in het boek wegens twaalf vingers en veertien tenen.En hoewel India een nogal schraal land is, wegen broodvruchten tot wel 40 kilo en van één boom in Andhra Pradesh werden 23.456 mango’s geoogst.

India is het land van yoga en sadhus (heilige hindoemannen): Eén gelovige hindoe beklom 22.000 keer de 110 treden die leiden naar een bergtempel, terwijl een aanhanger 15.066 gedichten opdroeg aan goeroe Sai Baba.

Een magiër uit Bangalore stopte 20 koperdraadjes in zijn neus, die via zijn mond weer naar buiten kwamen. Vervolgens ging er – onder grote publieke belangstelling – 220 volt doorheen om een waterpomp te laten draaien (de uitgever waarschuwt dit niet zelf te doen). Dat Indiërs met miniatuurschrift op rijstkorrels schrijven is bekend, maar ze doen het ook zonder vergrootglas op zoutkorrels. En Samrat Vinod Kaushik liet een heel paleis met 465 kamers achter een magische wand verdwijnen. Hij maakte zo wel de reclame van de Indiase VVV’s – ‘Incredible India’ – volledig waar.

    • Lex Veldhoen