Benelux-ministers eens over nieuw verdrag

België, Nederland en Luxemburg zijn het eens over een Benelux-verdrag dat in 2010 het huidige verdrag kan vervangen. De nieuwe tekst wordt op 17 juni door de regeringsleiders van de 3 landen ondertekend in de Ridderzaal in Den Haag.

Dat heeft minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd na overleg met zijn Belgische en zijn Luxemburgse collega. Volgens Verhagen „moderniseert en versterkt” het nieuwe verdrag de bestaande samenwerking.

De Benelux werd in 1958 opgericht, als eerste groep landen die in Europa echt economisch gingen samenwerken. De economische unie tussen de drie landen bleek een aanzet tot de huidige Europese Unie.

De samenwerking zal zich de komende tijd vooral richten op de werkterreinen economie, duurzame ontwikkeling en justitie en binnenlandse zaken, aldus Verhagen. Hij zei verder dat gekeken wordt naar nauwer contact met andere samenwerkingsverbanden zoals die van de Baltische landen of die van de Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije).

Verhagen ziet een vernieuwde Benelux als een voorbeeld voor de EU. „De Benelux als laboratorium waar we de proef op de som kunnen nemen met bepaalde vormen van samenwerking”, zei hij vorig jaar november al in een toespraak in Maastricht. „Daar waar Europa nog wat laat liggen, kunnen wij juist het voortouw nemen”, zei Kamerlid Frans Weekers (VVD) in maart in het Beneluxparlement. De VVD’er dacht bijvoorbeeld aan het uitwisselen van agenten nabij de grens en samenwerking op het gebied van energie. (ANP)