Bellen om te slagen

Kom op mensen, vandaag nog bellen naar het Laks. Als je niets te klagen hebt, dan verzin je maar wat. Hoe meer klachten, hoe beter. Dan moeten ze de norm wel verlagen.

Het gebruikelijke gesprek na elk examen in mijn afgelopen eindexamenweek. Niet meer: hoe ging het bij jou? Wist jij die vraag? Ga jij nakijken, ik durf niet.

Maar: bellen en klagen, jongens, maakt niet uit waarover.

En het werkt. Het regent weer klachten bij het Laks (Landelijk Aktie Komitee Scholieren). Dit jaar nóg meer dan vorig jaar. Het Laks brengt het naar buiten alsof het goed nieuws is, de kranten nemen het graag over. En hoe reageert de lezer? Hij denkt: ach ja, ze weten ook niets meer, die scholieren van tegenwoordig, Dijsselbloem heeft het toch zelf gezegd? Of hij denkt: ze worden elk jaar moeilijker, die examens. Goed zo, dat zal ze leren met die zesjescultuur.

Maar volgens mij is er maar één boosdoener : de norm.

Eén keer in je leven doe je eindexamen. Je weet precies welke stof je moet kennen. Na zes jaar moet je bewijzen dat je die ook inderdaad kent. Het lijkt dus logisch dat je een bepaald aantal punten haalt waaruit je cijfer wordt berekend. Maar het gekke is, zo gaat dat niet. Die norm ligt namelijk nog niet vast op het moment dat je je examen zit te maken. Na elk examen kun je op internet de antwoorden nakijken en je cijfer berekenen. Maar daarbij krijg je de waarschuwing dat de norm veranderd kan worden. Moeilijke vragen worden misschien geschrapt en dan gaat je cijfer omhoog, met gemakkelijke vragen gebeurt het omgekeerde.

Veel van mijn medescholieren vertalen dat in: zoveel mogelijk klachten bedenken, dan gaat de norm omlaag en mijn cijfer omhoog.

De nieuwe rage is dus bellen met het Laks om te slagen. Leren hoeft helemaal niet joh, gewoon zoveel mogelijk klachten bedenken en de norm blijft maar stijgen. Dit zegt indirect waarschijnlijk toch iets over het bedroevend lage niveau van sommige scholieren. Gelukkig ben ik er na deze week vanaf.

Wekelijks schrijft iemand op uitnodiging een brief aan de next-generatie. Hannah Schutz (18) doet eindexamen vwo.

    • Hannah Schutz