Beleggen of sparen: wat is slimmer?

Marc Vermaak (42) uit Baarn vraagt zich af wat verstandiger is: geld beleggen of geld op een goed renderende spaarrekening zetten. „Voor beleggingsfondsen ben ik een beetje huiverig. Ik heb ooit meegedaan met het zogenoemde Sprintplan en ben mijn volledige inleg kwijtgeraakt.”

Sparen of beleggen betekent een afweging maken tussen rendement en risico. Wie veel risico aankan, wordt vaak beloond met een hoger rendement. Bij het kiezen van de verhouding speelt de risicobereidheid een grote rol, en die is persoonlijk.

Uit onderzoek van onder andere De Nederlandsche Bank blijkt dat de gemiddelde Nederlander lastig kan inschatten welk risico hij of zij op vermogensgebied aankan. Zeker als het gaat om complexe beleggingsproducten. Financieel adviseurs bij banken en vermogensbeheerders kunnen daarbij helpen. Ze worden opgeleid om in te schatten hoeveel risico een klant op basis van zijn financiële situatie kan hebben.

Maar door jezelf een aantal vragen te stellen kom je al een heel eind, volgens Ramon Wernsen. Wernsen is financieel planner en directeur vaktechniek bij financieel opleidingsinstituut Dukers & Baelemans. „De belangrijkste vraag die je eerst voor jezelf moet beantwoorden is: wat is je doel met het geld? Wil je het geld gebruiken voor aanvulling op je pensioen of heb je nog niet echt een doel voor ogen?” In dat laatste geval adviseert Wernsen om het geld op een goed renderende spaarrekening te zetten of te kiezen voor een deposito.

Als er wel een concreet doel in zicht is waaraan het geld moet worden besteed, dan is de vraag wanneer dit doel bereikt moet worden Wernsen: „Hoe lang kun je het geld missen? Eén maand of twintig jaar? Wil je het geld gebruiken over 23 jaar als aanvulling op je pensioen, dan is sparen geen goede oplossing. Er schuilt namelijk een fiscaal risico in sparen op de langere termijn. De fiscus neemt namelijk aan dat het rendement op uw spaargeld vier procent bedraagt. Wie minder rendement maakt heeft te maken met een relatieve hoge belastingdruk.

Een ander gevaar van sparen is het inflatiespook. Kortom, het rendement op een spaarrekening na aftrek van belasting en inflatie is nihil. „Hierdoor zal een doel nooit worden gehaald.” Op de langere termijn is beleggen dus eigenlijk de enige optie, volgens Wernsen. „Het risico van beleggen neemt af naarmate het geld voor een langere periode niet hoeft te worden aangesproken.”

Wernsen wijst de vragensteller erop dat Sprintplan niet te vergelijken is met beleggen in bijvoorbeeld beleggingsfondsen. „Sprintplan is een aandelenleaseconstructie waarbij de maandelijkse inleg bestaat uit rente over een van Aegon geleend bedrag. Met dit bedrag koopt Aegon vervolgens aandelen. Na vijf jaar worden de aandelen weer verkocht en moet het geleende bedrag worden terugbetaald aan de verzekeraar.” Wernsen legt uit dat daardoor sprake is van beleggen met geleend geld in combinatie met een te korte looptijd. „Hierdoor is sprake geweest van speculeren in plaats van beleggen.” Verschillende Sprintplan-deelnemers hebben zich inmiddels verenigd om compensatie voor hun verliezen te krijgen.

Cleo Scheerboom

    • Cleo Scheerboom