Beethoven maar dan eigentijds

cd klassiek

Kuijken Two generations: Beethoven String Quartet op 59/3 String Quintet op 29 ****

De Belgische violist Sigiswald Kuijken wijdt er slechts een paar terloopse woorden aan, maar zijn voorwoordje bij een Beethoven-cd is bijna explosief in de wereld van de ‘authentieke’ muziek. Vijf musici uit twee generaties van de familie Kuijken spelen een strijkkwartet en een strijkkwintet op eigentijdse instrumenten. Men moet er niets achter zoeken dat hier geen oude instrumenten met darmsnaren klinken, zegt Sigiswald. Een instrument is een instrument, niets meer.

Het is na de strijd tussen rekkelijken en preciezen opnieuw een vloek in de ‘authentieke’ kerk waarin de Kuijkens opgroeiden en die zwoer bij oude instrumenten of kopieën ervan. Het gaat om de muziek en het speelplezier, zelfs naar een specifieke ‘historische’ opvatting mag hier niet worden gezocht.

De twee generaties Kuijken bestaan hier uit de broers Sigiswald en Wieland, Sigiswalds echtgenote Marleen Thiers en de kinderen Veronica en Sara. En wat hier klinkt is huismuziek op topniveau, zo ongeveer wat Beethoven bedoelde met zijn Strijkkwartet op 59 nr 3, gecomponeerd voor de salon van graaf Razumovsky, de Russische ambassadeur in Wenen.

Toch zou je deze cd ook wel willen horen op ‘authentieke’ instrumenten.

    • Kasper Jansen