1 Borduren

Aan de slag met het 'strijkpotlood'

Smurfen borduren

Nodig: internet, overtrekpapier, borduurspullen en ‘strijkpotlood’.

Meisje in de trein borduurt een smurf. Deel één in een serie van veertien, vertelt ze, en ze is er al twee weken mee bezig. Haar moeder is uit solidariteit al begonnen met Smurfin. Eerst wilde ze geborduurde Nijntjes op het toilet van haar nieuwe huis, maar haar vriend vond smurfen leuker. Maar dan: hoe vind je smurfborduurpatronen? Niet, vertelt het meisje. Die maak je zelf. Je googlet een smurfenplaatje – of iets anders – en dat print je uit. Met een ‘strijkpotlood’ – waar anders te vinden dan in de hobbywinkel – trek je de randen van het plaatje over op een stuk overtrekpapier. Leg dat papier met de potloodkant naar beneden op een borduurlap en ga er met de strijkbout overheen. De potloodlijntjes staan daarna op de borduurlap en dan kun je met kleine steekjes je plaatje borduren. (CH)