Zeilers liggen op koers

De Nederlandse olympische zeilers hebben tijdens de ‘eigen’ Holland Regatta laten zien dat zij klaar zijn voor de Olympische Spelen in Qingdao. De equipe won op het IJsselmeer bij Medemblik vier ‘medal races’, en sloot de regatta af met één gouden medaille, twee zilveren en een bronzen. Alle olympische deelnemers haalden de medal races, waaraan alleen de beste tien zeilers per klasse deelnemen.

Windsurfer Casper Bouman won gisteren in stormachtige omstandigheden de medal race, maar kwam één punt te kort voor de zesde plaats in het eindklassement, waarmee hij verzekerd was geweest van deelname aan de Spelen. Hij heeft eind juni nog één kans tijdens de Kieler Woche. Als hij daar niet bij de eerste zes eindigt, gaat het olympische ticket naar z’n trainingspartner Dorian Rijsselberge. Hij voldeed al aan de olympische eisen maar verloor eerder dit jaar de onderlinge selectiewedstrijd tegen Bouman. In Medemblik eindigde hij als tweede achter de Fransman Julien Bontemps.

Verrassend was de winst voor de Nederlandse Yngling-vrouwen. De boot van de jonge stuurvrouw Renée Groeneveld, met haar bemanning Brechtje van der Werf en Marije Kampen, won de wedstrijd.

Zilver was er voor de catamaranzeilers Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis, die op de slotdag in de Tornadoklasse twee plaatsen klommen. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout (470-klasse) haalden na een wisselende week toch nog het podium. Na hun zege in de medal race eindigden zij als derde. De 470-mannen Sven en Kalle Coster werden vijfde. Finn-zeiler Pieter-Jan Postma won ook de medal race en eindigde net naast het podium.