Welkomregisseur

Er is iets aan de hand met het woord regisseur. Een regisseur is iemand die de regie voert. In theorie kan dat over van alles zijn, maar in de praktijk denken de meeste mensen bij een regisseur aan iemand die een film of toneelstuk regisseert.

Wanneer de inflatie van het woord regisseur precies is ingezet, weet ik niet, maar waarschijnlijk is het begonnen met de buurtregisseur. Die verscheen in 1996 opeens op het toneel, in Amsterdam. „De ‘buurtregisseur’ is het nieuwe wapen van de Amsterdamse politie in de strijd tegen kleine criminaliteit en overlast”, meldde Het Parool op 23 februari 1996. „Toegerust met een goede kennis van de buurt moeten deze agenten de verloedering in de oude wijken te lijf gaan. Gistermiddag werd het onderkomen van buurtregisseurs Veltman en Van de Ven aan het Da Costaplein officieel geopend. Het ‘buurtveiligheidssteunpunt’ is gevestigd in het pand van het Sociaal Beheer Team. De regisseurs, agenten van het wijkteam Oud-West, houden er twee keer per week spreekuur voor problemen. Een preventiemedewerker is elke dag in het kantoortje paraat voor vragen over inbraakpreventie.”

Na de buurtregisseur volgde, in 1997, de wijkregisseur. Het verschil tussen een buurt- en een wijkregisseur is mij nooit duidelijk geworden. Volgens mij doen ze precies hetzelfde: oppassen op een deel van een stad of dorp.

Daarna ging het hard. Wie een beetje googlet, vindt al snel woorden als regioregisseur (sinds 2000), arbeidsmarktregisseur (2003), loopbaanregisseur (2005), softwareregisseur en NEN arboregisseur.

Nieuwste loot aan de stam, en de aanleiding voor dit stukje, is de welkomregisseur. Waar kun je die in het wild aantreffen? Bij de Rabobank. Althans, de Rabobank maakt momenteel op de radio volop reclame voor de welkomregisseur. Het gaat hier om een bankmedewerker – waarschijnlijk tot voor kort accountmanager geheten – die ervoor zorgt dat een overstap naar de Rabo soepeltjes verloopt.

De buurt- en de wijkregisseur zijn zonder twijfel verzonnen in Den Haag. Men zocht hier naar alternatieven voor de buurt- en de wijkagent. Die hadden de wijken en buurten niet veiliger kunnen maken, dus er moest iets gebeuren. Meer blauw op straat? Nee, laten we beginnen met een naamsverandering. En dus maakten wij kennis met het buurtveiligheidssteunpunt, het Sociaal Beheer Team en de buurtregisseur – een naam met een forse pretentie, want buurt noch wijk laat zich als een film of toneelstuk regisseren.

Ik sluit niet uit dat regisseur hier ook is gebruikt als eufemisme. Buurtagent klinkt zo politieachtig, terwijl regisseur vriendelijker is, meer een man of vrouw die de boel in de wijk met enkele aanwijzingen in goede banen leidt.

Er zijn inmiddels alweer alternatieven verzonnen. Er is toevallig net bij mij ingebroken. De agent die langskwam liet een visitekaartje achter met als functieaanduiding: „Uw gebiedsagent.”

Met de welkomregisseur is wat mij betreft het dieptepunt wel bereikt. Ik heb geen plannen om over te stappen naar de Rabobank, maar hoe dan ook zou ik mijn zaken niet willen laten behartigen door een welkomregisseur. Doe mij dan toch maar liever een accountmanager of gewoon een bankmedewerker. Overigens: dat een bank haar best doet om een overstap soepel te laten verlopen, lijkt mij volkomen vanzelfsprekend – niet iets om reclame voor te maken.

Ewoud Sanders

    • Ewoud Sanders