Warmste mei sinds 1901

Er komt een aantal zomerse dagen aan. Hierdoor wordt het de warmste meimaand sinds 1901. Het is niet alleen warm, maar ook broeierig. Dit zorgt voor een aantal (onweers)buien.

Vandaag was er weinig ruimte voor de zon door de bewolking waaruit af en toe wat regen viel. Deze regen trekt vanavond langzaam in noordelijke richting weg, waarna het droog wordt. De stevige oostenwind houdt aan en uiteindelijk daalt het kwik vannacht naar 10 graden in het noordoosten en 15 graden in het zuiden.

Ook morgen blijft het stevig waaien met een matige tot krachtige oostenwind. In het noordoosten trekken ’s ochtends nog een paar buien over. Op andere plaatsen is het droog, maar zal de zon zich bijna niet laten zien. De maxima lopen sterk uiteen van 19 graden op de Wadden tot 28 graden in het zuiden van Limburg, waarmee het op veel plaatsen in het binnenland een zomerse dag wordt. ’s Middags ontstaan enkele onweersbuien, met name in het westen en zuidwesten.

Woensdag lijkt aanvankelijk nog vrij helder te beginnen, maar in de loop van de middag ontstaan er (zware) buien, mogelijk met onweer. De wind draait naar zuidoostelijke richting en met 24 tot 29 wordt het zeer warm voor de tijd van het jaar.

Na woensdag verdwijnen de buien en keert de zon regelmatig terug. De temperatuur daalt iets, maar is nog ruim boven normaal.