VS: geweld Irak op laagste peil in 4 jaar

Het geweld in Irak is volgens cijfers van het Amerikaanse leger verminderd tot het laagste peil in meer dan vier jaar. Maar het leger distantieerde zich gisteren van een uitspraak zaterdag van de Amerikaanse ambassadeur, Ryan Crocker, dat de terreurgroep Al-Qaeda-in-Irak „nooit dichterbij een nederlaag” is geweest en van Iraakse functionarissen dat zij „grotendeels is weggevaagd”. Legerwoordvoerder vice-admiraal Patrick Driscoll zei dat de extremisten „op de loop” zijn, maar een erg dodelijk gevaar blijven.

Extremisten, van Al-Qaeda-in-Irak of een gelijkgezinde groep, illustreerden dat vanochtend met een zelfmoordaanslag in Tarmiya, ten noorden van Bagdad, waarbij zeker zes leden werden gedood van een gewapende sunnitische strijdgroep tégen Al-Qaeda. De vermindering van het geweld in Irak is ten dele het werk van dit soort milities, die worden gefinancierd en bewapend door het Amerikaanse leger. Bij de aanslag, door een man op een motorfiets, werden 18 mensen gewond.

Legerwoordvoerder Driscoll zei dat het aantal aanvallen in de afgelopen week is „verminderd tot een peil dat niet meer is gezien sinds maart 2004”. Hij noemde als reden daarvoor behalve de activiteit van de sunnitische milities ook de recente Iraakse militaire operaties tegen het Leger van de Mahdi van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr in Bagdad en de zuidelijke stad Basra. Andere redenen zijn de Amerikaanse troepenversterkingen – 30.000 man die begin vorig jaar werden gestuurd en inmiddels weer naar huis gaan – en het feit dat Muqtada Sadr zijn staakt-het-vuren van afgelopen zomer niet heeft opgezegd, ondanks dreigementen daartoe. (AP, Reuters)