Vader: zoon verdient hoge straf bij schuld

De vader van verdachte Ronald P. vindt dat zijn zoon een hoge straf moet krijgen als die schuldig is aan de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius in Putten, veertien jaar geleden. Jan P. (62) vindt dat zijn nu 33-jarige zoon dan nooit meer vrij mag komen. Dat zei hij gisteravond in het programma van Peter R. de Vries. „Als hij wordt veroordeeld moet hij een lange gevangenisstraf krijgen, plus tbs.”

De vader zegt dat zijn zoon op de dag van de moord thuis was, maar ‘s middags met de auto vertrok om pas laat terug te komen. „Maar er was die avond niets ongewoons te merken", zegt de vader. Hij kan zich de dag goed herinneren, omdat er schaatskampioenschappen op de televisie waren en hij altijd fanatiek alle uitslagen bijhield. De volgende dag hoorde de familie van de moord op Christel Ambrosius, op zo’n vierhonderd meter van hun woning. Vader P. zegt dat zijn zoon Ronald daar verbaasd op reageerde.

Ronald P. werd vorige week dinsdag aangehouden in zijn woonplaats Delft. Zijn DNA komt overeen met dat van een spermaspoor dat is gevonden op het lichaam van Ambrosius. P. werd in 2005 veroordeeld voor mishandeling van zijn vriendin. Op grond van een wet die toen net van kracht was, moest hij DNA-materiaal afstaan aan justitie. Dit gebeurde pas in april 2007. Vorige maand bleek in de databank van het NFI een ‘match’ met het spermaspoor uit de Puttense moordzaak. De verdachte heeft de moord niet bekend, zo bleek vrijdag. Zijn voorarrest is met veertien dagen verlengd. Justitie verdenkt hem van verkrachting en moord.