TomTom helpt KNMI het weer voorspellen

DE BILT. Navigatiesystemen kunnen meteorologen helpen bij het voorspellen van het weer. Dat blijkt uit een proefschrift van Sibren de Haan die daar morgen aan de Wageningen Universiteit op promoveert. Verschillen in vochtgehalte en luchtdruk brengen GPS-systemen een beetje in de war. Daardoor ontstaat een onnauwkeurigheid van enkele meters in de positiebepaling. Die onnauwkeurigheden worden gecorrigeerd aan de hand van 35 meer geavanceerde GPS-ontvangers die op verschillende plekken in het land staan en die elk kwartier storingen in de atmosfeer meten. ”De correcties bevatten informatie over luchtdruk en totale waterdamp boven de ontvanger.” Die gegevens zijn bruikbaar voor meteorologen: ”Vooral vocht speelt een rol bij de ontwikkeling van wolken en onweer”, aldus het KNMI.