Televisie Voorkeur

In het programma Ray Mears Goes Walkabout volgt de overlevingsexpert Ray Mears de voetstappen van John McDouall Stuart, die eerste Europeaan die Australië van noord naar zuid doorkruiste en vice versa. Mears laat onder meer zien hoe je aan water komt in deze droge streken en dat reizen met lichte bepakking een belangrijke voorwaarde is voor het succesvol afleggen van zo’n zware reis. BBC 2, 20.00-21.00u. The tracks of the old Ghan railway disappear into the ochre sands of Oodnadatta on the edge of the Simpson Desert, 06 July 2005. The new Adelaide to Darwin railway now passes 200 kms to the west of Oodnadatta where the ground is more stable and not prone to flash flooding. AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD AFP

actualiteiten

EénVandaag. De stiefzusjes Stacy Lemmens (7) en Nathalie Mahy (10) werden twee jaar geleden dood gevonden onder putdeksels van een afwateringskanaal in Luik. Vandaag staat Abdallah Aït Oud als verdachte terecht voor de ontvoering en moord op de meisjes. De zaak veroorzaakte in België veel onrust omdat de moeder ten tijde van de verdwijning van de meisjes dronken in een café zat. Reportage over de eerste dag van het proces en een gesprek met de vader van de twee meisjes. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova. Aandacht voor het rapport van de rijksrecherche over de blunder van het Nederlands Forensisch Instituut, die na een sectie op de in 1999 overleden Tilburgse Denise Schouten, haar hart verruilde met dat van een onbekende bejaarde man. Verder een verslag over de dvd met voorlichtingstips voor Polen die in Nederland komen werken. De dvd werd vandaag aangeboden aan minister Donner (sociale zaken en werkgelegenheid). Nd. 2, 22.15-22.50u.

Informatief

Radar. Woekerpolissen. Duizenden mensen hebben de Radar Woekerpolis 2008 ingevuld. Hierdoor was het mogelijk om een uitgebreide analyse te maken van de polissen, met opzienbarende uitkomsten. Verder een test van verschillende soorten zogenoemde movers, op afstand bestuurbare motoren waarmee de caravan met een druk op de knop op de juiste plek kan worden gezet. Presentatie: Antoinette Hertsenberg. Ned.1, 20.30-21.20u.

A Taste of My Life. Serie gesprekken met bekende Britten over hun leven, aan de hand van hun culinaire voorkeuren. Jane Horrocks, in Nederland vooral bekend door haar rol als de excentrieke secretaresse Bubble in Absolutely Fabulous, ontdekt dat zij nu gruwt van de pens in azijn die zij vroeger met smaak at. Met verder onder meer aandacht voor haar favoriete stoofpot die haar man, schrijver Nick Vivian, klaarmaakt. BBC 2, 19.30-20.00u.

Tegenlicht: Weg uit de War on terror. Documentaire waarin de vraag aan de orde komt of er moet worden onderhandeld met terroristen. Absoluut niet, zeggen de VS, Europa en een groot deel van de westerse publieke opinie. Juist wel, stelt de Brit Alastair Crooke, die niet anders doet. Drie jaar geleden richtte Crooke daarom de onafhankelijke organisatie Conflicts Forum op, met als doel de wederzijdse vooroordelen tussen het Westen en de politieke islam weg te nemen. Ned.2, 20.55-21.45u.

Cooking in the danger zone. Britse reportageserie waarin culinair reisjournalist Stefan Gates proeft wat de mensen koken als zij in verdrukking leven wegens een crisis in het land waar ze wonen. Vandaag in Israël en de Westelijke Jordaanoever. Canvas, 21.10-22.10u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Onder de gasten PVV-leider Geert Wilders, die terugblikt op onder meer de Fitna-affaire. Verder vertelt hij met welke thema’s zijn partij zich onderscheidt van de concurrenrende partijen op rechts, hoe hij zijn kansen inschat bij nieuwe verkiezingen en of er samenwerking mogelijk is met Rita Verdonk. Ned.1, 22.55-23.55u.

kunst en cultuur

NPS Klassiek: Schönberg - Verklärte Nacht. Muziekstuk uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden. Opname uit 2006. Ned.2, 23.50-0.25u.

documentaire

Dokument: Pas op voor de leerplichtambtenaar. Eerste deel van een tweedelige documentaire over één van de beruchtste wijken van Nederland, Amsterdam Slotervaart, waar ambtenaren van de afdeling leerplicht speuren naar spijbelaars en andere schoolverzuimers. Ze krijgen daarbij te maken met huiselijk geweld, verwaarlozing en gebrek aan ouderlijk gezag. Processen-verbaal en boetes lossen niets op volgens leerplichtambtenaren die spreekuren houden op scholen, en hulp bieden aan probleemleerlingen. Ned.2, 22.50-23.50u.

amusement

All Stars. Dramaserie over het wel en wee van de mannen uit het amateurvoetbalelftal Swift Boys. Aflevering: Wie is Jos Heyman? Herhaling. Ned.3, 19.55-20.25u.

sport

Holland Sport. Laatste uitzending van het seizoen laat een selectie zien van het beste uit vijf jaar Holland Sport. Met o.m. interviews met Patrick Kluivert, Marco van Basten en Jan Wolkers, filmpjes van Taeke Taekema en Yuri van Gelder, de mooiste musea en massagetafels. Daarnaast een aanval op het wielerbaanrecord door Gerard van Velde, Freddy Wennemars, Simon Kuipers en Jan Bos. Presentatie: Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong. Ned.3, 20.25-21.35u.

Athletics: London 10K Highlights. Samenvatting met de hoogtepunten uit de eerste keer dat de Bupa London 10,000 wordt gelopen. Deze hardloopwedstrijd op Spring Bank Holiday over 10 kilometer begint en eindigt in het Londense St James’s Park, en telt 12.500 deelnemers. BBC 2, 0.35-1.05u.

NOS Roland Garros. Rechtstreeks verslag van de tenniswedstrijden in het grandslamtoernooi op Roland Garos in Parijs, met commentaar van Marcella Mesker, Jan Roelfs en Jan Siemerink. Deze week dagelijks te zien op Ned. 1, 11.00-17.55u.