Suleiman beëdigd tot president van Libanon

Het parlement van Libanon heeft gisteren legercommandant generaal Michel Suleiman (59) beëdigd tot president. Suleiman heeft krediet bij zowel de door Syrië als de door het Westen gesteunde partijen in Libanon, omdat hij het Libanese leger afgelopen jaren als neutrale macht bijeen heeft weten te houden in een land dat zelf tot de rand van burgeroorlog werd gedreven.

Libanon zat sinds november zonder staatshoofd. Regeringspartijen en oppositie wilden beide Suleiman als president, maar konden het telkens niet eens worden over de onder hem te vormen regering, waardoor de presidentsverkiezing tot negentien keer toe afketste.

Na het gewapend offensief door de shi’itische oppositiepartij Hezbollah in Beiroet eerder deze maand werd de politieke patstelling doorbroken in het voordeel van Hezbollah, dat toetrad tot de regering.

Suleiman, sinds tien jaar legerleider in Libanon, kon daarna aantreden als president. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de in totaal achttien maanden durende politieke crisis die het landsbestuur lamlegde.

Bij zijn beëdiging gisteren riep de president op tot een „nieuwe fase”. „Het is essentieel dat we werken aan het versterken van ons land en onze coëxistentie door dialoog en dat we voorkomen dat ons land verandert in een arena voor conflicten”, aldus Suleiman.

In zijn toespraak reikte hij zowel het Westen als Syrië de hand, door enerzijds te benadrukken dat Libanon mee moet werken aan het VN-tribunaal dat de moord op voormalig premier Rafiq Hariri onderzoekt en anderzijds op te roepen tot „broederlijke banden” met Syrië, dat door de vorige regering beschuldigd is van betrokkenheid bij die moord.

Suleiman sprak ook over de noodzaak van een „stille dialoog” met Hezbollah, wiens wapens onder controle gebracht moeten worden.

Zowel de Libanese bevolking als de internationale gemeenschap reageerde gisteren verheugd op het aantreden van Suleiman. (AP, AFP, BBC)