Strafhof: Bemba is snel opgepakt

In België is de voormalig krijgsheer en ex-presidentskandidaat van Congo Jean-Pierre Bemba gearresteerd op verdenking van het plegen van oorlogsmisdaden. Dat heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag bekendgemaakt. De multimiljonair, die in 2007 naar Europa vluchtte, werd zaterdagavond gearresteerd, een dag nadat het Strafhof een arrestatiebevel had afgegeven. Bemba (45) zou in 2002 en 2003 leiding hebben gegeven aan een campagne van massaverkrachtingen, martelingen en plunderingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, een buurland van Congo. De misdaden zouden zijn gepleegd door het Congolese Bevrijdingsleger (MLC), destijds een rebellenbeweging, nu een politieke partij. In 2006 daagde Bemba in Congo president Joseph Kabila uit bij de verkiezingen. Hij kreeg veel steun in het westen van het land en in Kinshasa, maar verloor. (AP, AFP)