Slimme meter: minder energie

De Tweede Kamer overlegt vandaag over een voorstel om alle elektriciteits- en gasmeters in zes jaar tijd te vervangen door ‘slimme’ meters. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend. De slimme meter is voortdurend op afstand uit te lezen en biedt gas- of stroomleveranciers de mogelijkheid tot ingrijpen bij hoog gebruik. Consumenten met een slimme meter ontvangen vaker informatie over hun energieverbruik. De meter zou volgens minister Van der Hoeven tot energiebesparing moeten leiden. De Consumentenbond is echter sceptisch. Volgens de bond hebben milieubewuste mensen geen slimme meter nodig om over te gaan op spaarlampen, isolatie of zuiniger verwarmingsketels. Bovendien zullen anderen door de maatregel niet voldoende gestimuleerd worden om energie te besparen, denkt de bond. (ANP)