Sella schrijft historie, Contador pakt roze trui

De Italiaanse wielrenner Emanuele Sella (27) heeft in de Ronde van Italië twee zware bergetappes achter elkaar gewonnen. Gisteren bekroonde de 1,65 meter lange en 55 kilogram lichte klimmer een monsterontsnapping over zes cols met winst op de Passo Fedaia. Een dag eerder was de renner van de uitblinkende ploeg CSF-Navigare, ook al na een lange vlucht, de sterkste op Alpe di Pampeago.

Alberto Contador nam na het zware weekeinde in de Dolomieten de roze leiderstrui over van de Italiaan Gabriele Bosisio. De Spaanse Tourwinnaar van 2007, die met zijn Kazachstaanse ploeg Astana pas op het laatste moment aan de Giro mocht meedoen, moest wél wat tijd prijsgeven aan zijn concurrenten. Hij heeft in het klassement nu 33 seconden voorsprong op Riccardo Riccò en 55 seconden op Danilo di Luca, de winnaar van vorig jaar.

Zaterdag hielden de favorieten voor de eindzege zich rustig tot de laatste kilometers van de slotklim. Daarin reed de Russische Rabo-kopman Denis Mentsjov zijn tegenstanders op kleine achterstand. Ploegleider Erik Breukink, in 1988 tweede in het eindklassement van de Giro, vond niet dat de tweevoudig winnaar van de Ronde van Spanje eerder had moeten aanvallen. „Het was al zwaar genoeg en hij kon ook maar één tempo rijden. Op dit moment steekt er echt niemand bovenuit, de verschillen zijn klein.”

Gisteren, in de koninginnerit van de 91ste Giro, vielen de toppers elkaar wél vroeg aan. Op de 2.236 meter hoge Passo di Giau, met nog vijftig kilometer en twee zware cols te gaan, dunde de groep flink uit door tempoversnellingen van de Italianen Pellizotti en Di Luca. Rozetruidrager Bosisio had toen al veel terrein verloren, net als de Duitser Klöden en de Italiaan Piepoli, die in de afdaling van de Giau viel en moest opgeven.

Op de Passo Fedaia, waar Marco Pantani in 1998 de Giro besliste, viel Riccò in de steile laatste kilometers tot drie keer toe aan. De 24-jarige klimmer won uiteindelijk een handvol seconden op Di Luca, Contador, Mentsjov en Simoni. De tempoversnelling bracht de toppers snel dichterbij Sella, maar diens tweede ritzege kwam niet in gevaar.

De nummer elf van de Giro van 2007 evenaarde de prestatie van Johan van der Velde, die in 1987 ook twee bergritten in één weekeinde won. „Ik heb historie geschreven”, constateerde Sella. Ook zijn op een Ierse licentie rijdende CSF-ploeg, het vroegere Panaria, maakte een sterke indruk. De ProContinental-ploeg voert het ploegenklassement aan, vóór alle ProTourteams.

    • Maarten Scholten