Russen niet blij met ‘Indiana’

De vierde Indiana Jones-film, die vorige week overal ter wereld in première ging, moet in Rusland verboden worden. Dat vindt Sergei Molinkowitsj, secretaris van de communistische partij in St. Petersburg. De film is gesitueerd in de jaren vijftig, tijdens de Koude Oorlog. Cate Blanchett speelt als boosaardige KGB-agente de vijand van titelheld Harrisson Ford.

Molinkowitsj vreest dat Russische jongeren zullen denken dat Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull een waarheidsgetrouw beeld van de geschiedenis geeft. „Waarom zouden we moeten accepteren dat het westen onze jeugd met zulke leugens misleidt?” zei hij tegen het persbureau Reuters. „Het is flauwekul. In 1957 renden de communisten niet met kristallen schedels door Amerika rond.”

Een andere partijfunctionaris verklaarde tegenover het persbureau AP het „verontrustend” te vinden dat getalenteerde filmmakers een nieuwe Koude Oorlog willen ontketenen.

De film is in Rusland in 808 bioscopen uitgebracht, een record voor een Amerikaanse film.

In Amerika zelf is het nieuwe avontuur van Indiana Jones een kassucces. Sinds de film daar donderdag begon te draaien, is er al een omzet van 125 miljoen dollar geïncasseerd. Volgens de distributiemaatschappij Paramount hebben de lauwe kritieken geen enkele invloed op het publiek gehad. Ook in de Nederlandse bioscopen heeft Indiana Jones al veel bezoekers getrokken.