Rusland wint in Belgrado

Rusland heeft zaterdagavond in Belgrado het Eurovisie Songfestival gewonnen. Het nummer Believe, gezongen door de 26-jarige Dima Bilan die in eigen land een topattractie is, haalde veruit de meeste punten uit de 43 meestemmende landen. Oekraïne werd tweede en Griekenland kwam op de derde plaats.

Bilan deed twee jaar geleden ook al mee. Toen werd hij tweede, na de Finse hardrockgroep Lordi. Believe werd geproduceerd door de Amerikaanse r&b-ster Timbaland. Rusland won het festival nooit eerder. De meeste punten voor het winnende lied kwamen uit de Oost-Europese landen. De Nederlandse kijkers hadden slechts één punt voor de Russische inzending over, terwijl ook de andere traditionele Eurovisie-landen grotendeels aan Rusland voorbij gingen.

De vier landen die een gegarandeerde finaleplaats krijgen door het meeste geld aan de organisatie bij te dragen (Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië) eindigden in de laagste regionen.

Hind, die namens Nederland zong, was al in de halve finale weggestemd. De finale trok zaterdagavond in Nederland zo’n 750.000 kijkers, veel minder dan de voetbalwedstrijd Nederland-Oekraïne die gelijktijdig bijna 2 miljoen kijkers haalde. Die kijkdichtheid was een laagterecord. Toch heeft de NOS aangekondigd ook volgend jaar weer mee te willen doen.

    • Henk van Gelder