Rabarber onder korst

Voor een ronde pievorm van 22-24 cm:190 gram patentbloem30 gram kristalsuikersnufje zout125 gram ijskoude roomboterklontjes1 eidooier, losgeroerden verder:40 gram roomboter, gesmolten500 gram rabarberstelen 250 gram zoetzure appels (Elstar)1 eetlepel rijstebloem50 gram fijne tafelsuiker

Engelse pievormen hebben altijd een platte bovenrand, zijn vrij diep en lopen iets taps toe. De diepte staat een royale hoeveelheid vulling toe en op de platte bovenrand kan het deegdeksel worden vastgedrukt.

Bereiding: Meng bloem, kristalsuiker, zout en de helft van de eidooier door elkaar. Snijd de boter met een deegkruimer (of 2 messen) door het bloemmengsel tot een kruimelige massa. Besprenkel met 1 eetlepel ijskoud water, voeg de kruimels bijeen en verpak ze in plasticfolie; vouw het folie strak om de deegkruimels. Laat 1 uur rusten op een koele plaats en laat het deeg alvorens het uit te rollen op kamertemperatuur komen.

Verwijder de uiteinden van de rabarber en snijd de stelen in stukjes. Schil de appels, boor het klokhuis eruit en snijd de appels in dobbelsteentjes. Doe rabarber en appel in de pievorm, strooi de rijstebloem en de fijne tafelsuiker erover en schep alles goed om. Giet de gesmolten boter erover. Leg het deeg op een met bloem bestoven vel plasticfolie, druk het uit tot een dikke plak, bestuif met bloem en rol uit tot een lap van 1 cm dik. Snijd enkele smalle repen deeg af en beleg hiermee de natgemaakte rand van de pievorm. Leg de deeglap omgekeerd over de vulling en trek het folie voorzichtig weg. Knip overhangend deeg rondom weg en druk de rand van het deegdeksel vast op de met deeg beklede rand van de vorm. Klop ½ eetlepel water door het resterende eigeel en bestrijk hiermee het deegdeksel. Maak met een puntig mesje een kleine ronde opening middenin het deegdeksel zodat vrijkomende stoom kan ontsnappen.

Zet de vorm in een op 200 graden voorverwarmde oven, verlaag na 15 minuten de temperatuur tot 180 graden en laat nog 15-20 minuten bakken. Laat de pie 10-15 minuten bekoelen zodat het deegdeksel ophardt.

FLORINE BOUCHER

Morgen: Lord afval

    • Florine Boucher