Oud-krijgsheer Congo opgepakt in België

De voormalige Congolese krijgsheer en ex-presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba is zaterdag in België gearresteerd op verdenking van het plegen van oorlogsmisdaden. Dat heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag bekendgemaakt.

De arrestatie van de multimiljonair kwam een dag nadat het Strafhof een arrestatiebevel had afgegeven. Bemba (45) zou in 2002 en 2003 leiding hebben gegeven aan een campagne van massaverkrachtingen, martelingen en plunderingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, een buurland van Congo. De misdaden zouden zijn gepleegd door het Congolese Bevrijdingsleger (MLC), destijds een rebellenbeweging, nu een politieke partij in Congo. Volgens het Strafhof nam Bemba alle politieke en militaire beslissingen van het MLC, maar deelden anderen de verantwoordelijkheid, een aanwijzing dat er meer aanklachten kunnen volgen. Bemba, die sinds 2007 in ballingschap in Portugal woont, ontkent de aantijgingen.

Het MLC viel de Centraal-Afrikaanse Republiek binnen om de toenmalige president Ange Felix Patassé te steunen tegen de rebellen onder leiding van François Bozizé. Patassé werd in 2003 afgezet door Bozizé, die nu president is van het arme, wetteloze land.

Het MLC heeft de arrestatie van haar leider veroordeeld. De partij riep haar leden en het Congolese volk op „om zich te mobiliseren om onze jonge democratie te redden”. De partij eist de onmiddellijke vrijlating van Bemba, die een gekozen senator is in Congo.

In 2006 daagde Bemba president Joseph Kabila uit bij de verkiezingen. Hij kreeg veel steun in het westen van het land en in de hoofdstad Kinshasa, maar verloor. Zijn partij, de MLC, veroverde 64 zetels in het 500 zetels tellende parlement van Congo en 14 zetels in de 108 zetels tellende senaat.

Sommige analisten zeggen dat de politieke invloed van Bemba is afgenomen sinds hij in april vorig jaar Congo ontvluchtte. Bemba zei toen dat hij vreesde voor zijn leven na gevechten tussen zijn militie en de presidentiële garde van Kabila in de hoofdstad, waarbij honderden mensen omkwamen.

Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Justitie zei dat het zestig tot negentig dagen zal duren voordat Bemba aan het Strafhof zal worden overgedragen. (AP, AFP)