Onenigheid Servië om EU

De Servische Socialisten hebben dit weekeinde geëist dat een toekomstige Servische regering vasthoudt aan het recent gesloten samenwerkingsakkoord met de Europese Unie. Deze eis vormt een groot obstakel voor de vorming van een regeringscoalitie tussen de Socialistische Partij van Servië (SPS) en twee anti-westerse partijen, de Servische Radicale Partij (SRS) en de nationalistische DSS-NS.

Deze drie partijen praten sinds twee weken over een nieuwe regering, ondanks de verkiezingsoverwinning van de pro-westerse Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic op 11 mei. Tadic’ partij won de meeste stemmen, maar haalde geen meerderheid in het parlement.

Dragan Markovic, de leider van de kleine partij Verenigd Servië (JS), die deel uitmaakt van het socialistische blok, verklaarde zondag tegenover het persbureau Reuters: “Alleen door EU-lidmaatschap kan Servië zich economisch herstellen en investeringen aantrekken”. Markovic zei dat zijn partij in het parlement vóór het recent door Tadic gesloten ‘stabilisatie-en associatieakkoord’ (SAA) met Brussel zal stemmen.

De pro-Europese eisen van de socialisten liggen moeilijk bij de twee partijen waarmee het SPS-blok coalitiebesprekingen voert. De radicalen van de SRS, geleid door Tomislav Nikolic, staan bekend om hun anti-Europese houding en zoeken steun bij Rusland. Ook de DSS-NS van de huidige premier Vojislav Kostunica neemt openlijk afstand van de EU en wil het SAA nietig verklaren.

Het SPS-blok houdt de optie van een coalitie met het Tadic-kamp nadrukkelijk open. Vorige week dreigde Markovic de besprekingen met de SRS en de DSS-NS te staken als ze hun anti-Europese koers niet zouden wijzigen. De SPS speelt in het coalitiespel een sleutelrol, omdat zowel Tadic als de anti-westerse partijen de SPS nodig hebben voor een meerderheid.

De SPS is de partij van de voormalige autocratische en nationalistische leider Slobodan Milosevic, maar kopstukken in de partij met zakenbelangen willen de banden met Brussel niet op het spel zetten. De DS van Tadic weet dit, maar is er tot dusver niet in geslaagd de SPS te winnen voor een pro-Europese regering.