Nummer één FARC is dood

De nummer één van de grootste guerrillabeweging in Colombia is dood.

De FARC krijgt de laatste tijd klap na klap te verwerken.

Het bericht dat de bejaarde FARC-leider Manuel Marulanda is overleden, betekent een belangrijke overwinning voor de Colombiaanse regering. Toch bracht zij het voor haar heuglijke nieuws dit weekeinde ogenschijnlijk ongeregisseerd naar buiten. Met een journaliste van het blad Semana nam minister van Defensie Santos vorige week enkele actuele kwesties door. Op driekwart van het verder niet zo spannende interview belandden ze bij Tirofijo (‘Trefzeker’), alias Marulanda, de nr. 1 van Colombia’s grootste guerrillabeweging.

Zij: Waar hangt Tirofijo nu uit?

Hij: Hij zou in de hel moeten zijn.

Zij: In welke hel?

Hij: Die waar alle dode criminelen

heengaan.

Zij: Waar Tirofijo heen zal gaan?

Hij: Onze informatie zegt dat hij er

al heen is.

Zij: Hoezo, Tirofijo is al dood?

Hij: Dat is wat een bron die ons

nooit eerder bedroog, ons heeft

verteld. [...]

Zij: Dus ik kan boven dit interview

de kop zetten: ‘Tirofijo is dood’?

Hij: Dat is voor uw rekening.

Toen Semana het interview zaterdagochtend op de website zette, luidde de kop „Tirafijo está muerto”. Als citaat van Santos – niet als vaststaand feit. Sinds Marulanda in 1964 de FARC mede oprichtte werd hij al vele malen voortijdig doodverklaard. Later die dag kwam de adjunct-legerchef met meer details. Marulanda is 26 maart om half 7 ’s avonds tussen twee bombardementen op zijn schuilplaats in de jungle aan een hartaanval overleden, zei admiraal Moreno. Het lijk wordt nog gezocht.

De FARC kon de dood eerst niet bevestigen, maar deed dit gistermiddag uiteindelijk wel. De nieuwe topman, meldde ze, is de ideoloog Alfonso Cano. Hij wordt door kenners ingedeeld bij de politieke vleugel die een machtsstrijd zou voeren met de militaire vleugel van de FARC. Duidelijk is daarbij dat Cano niet hetzelfde ‘historische’ gezag heeft als Marulanda.

De laatste tijd delft de guerrilla bovendien zowel in de publieke opinie als militair het onderspit. Woordvoerder Reyes werd begin maart gedood. Een ander hoog lid werd door zijn eigen mannen vermoord. De prominente guerrillera Karina gaf zich deze maand over. Andere topcommandanten zouden zwaar onder vuur liggen, gevlucht zijn naar Venezuela of omsingeld zijn. Onder hen ook Mono Jojoy, de aanvoerder van de militaire vleugel. En Alfonso Cano, de nieuwe leider van de beweging.

    • Merijn de Waal