New Yorks kantoor brengt 1,8 miljard op

GM-gebouw in New York Foto AP **FILE** In this Feb. 18, 2008 file photo, the General Motors Building is seen in New York. The landmark GM Building is among the four Manhattan office towers that a real estate investment group has agreed to purchase for nearly $3.95 billion. (AP Photo/Seth Wenig, File) Associated Press

In New York is dit weekend een recordbedrag betaald voor een wolkenkrabber. Voor 2,9 miljard dollar (1,84 miljard euro) kocht een consortium geleid door Mortimer Zuckerman, een vastgoed- en mediamagnaat, het General Motors-gebouw in hartje Manhattan.

Zuckerman koopt het gebouw samen met zakenbank Goldman Sachs en de staatsfondsen van Koeweit en Qatar. Het consortium kocht de wolkenkrabber van de familie Macklowe, een prominente Amerikaanse vastgoedfamilie.

Anderhalf jaar geleden wilde Macklowe Properties nog uitbreiden, maar het bedrijf en de familie werden volgens The New York Times zo hard getroffen door de kredietcrisis dat verkoop van het General Motors-gebouw noodzakelijk was.

Het gebouw ligt aan de sjieke Fifth Avenue en biedt uitzicht op Central Park. Het is misschien wel het meest bijzondere gebouw in Manhattan en het hele land, zei Zuckerman opgetogen.

De wolkenkrabber (vijftig verdiepingen, opgeleverd in 1968) werd in 1999 veel besproken in New York. De naam van Donald Trump, de toenmalige eigenaar, pronkte in grote gouden letters op de façade van het General Motors-gebouw. Uiteindelijk gaf Trump toe dat hij niet gecharmeerd was van de versiering. Te opzichtig, zo zei hij tegen The New York Times.

Verken de buurt van het GM-gebouw op nrc.nl/economie