Mugabe dreigt met uitzetten gezant VS

Harare. President Robert Mugabe van Zimbabwe dreigt de Amerikaanse ambassadeur James McGee uit te zetten, wegens bemoeienis met het politieke proces van het land. ”Ik wacht tot hij nog één foute stap zet. Dan schop ik hem eruit”, aldus Mugabe gisteren. McGee verklaarde eerder deze maand bewijzen in handen te hebben voor ”politiek gemotiveerd geweld” tegen honderden Zimbabweanen en riep oppositieleider Morgan Tsvangirai op terug te keren uit diens zelfverkozen ballingschap in Zuid-Afrika. Tsvangirai kwam zaterdag terug, na uitstel van een week omdat het Zimbabwaanse leger een moordaanslag op hem zou hebben gepland. Op 27 juni stemt Zimbabwe nogmaals voor een nieuwe president, nadat Tsvangirai op 29 maart de verkiezingen won, maar volgens de kiescommissie te weinig stemmen kreeg om in één ronde te winnen.