Mbeki noemt geweld tegen buitenlanders Zuid-Afrika `schande`

Johannesburg. De recente golf van geweld in Zuid-Afrika tegen immigranten is een ”schande” voor het land. Dat heeft president Thabo Mbeki gisteren gezegd. De aanvallen op buitenlanders begonnen eerder deze maand in een township in Johannesburg en waren aanvankelijk vooral gericht tegen Zimbabweanen. De laatste dagen is er ook sprake van vijandigheden tussen verschillende etnische groepen Zuid-Afrikanen. Zeker vijftig mensen werden gedood, tienduizenden buitenlanders zijn op de vlucht geslagen. Mbeki beloofde fel op te treden tegen de geweldplegers. Volgens de president zijn de gewelddadigheden ”de ernstigste daden van onmenselijkheid” in Zuid-Afrika sinds de apartheid. Mbeki heeft gezegd een comité op te zetten dat onderzoek zal doen naar de situatie.