Iraniër hekelt asielstatus

In een open brief aan nrc.next levert de Iraniër Mehdi Kazemi kritiek op de status van asielzoeker in Nederland. Volgens Kazemi (19) hebben asielzoekers hier geen echte rechten: „Je mag niet studeren, werken, of wat dan ook. Je mag alleen ademen.” Kazemi vroeg in 2007 asiel aan, maar Nederland stuurde hem door naar Groot-Brittannië omdat hij daar al eerder asiel had aangevraagd. Omdat Groot-Brittannië destijds Kazemi’s aanvraag ook had afgewezen, was het Nederlandse besluit omstreden. Wegens zijn homoseksualiteit hing Kazemi in Iran de doodstraf boven het hoofd. Vorige week werd echter duidelijk dat Groot-Brittannië hem voor vijf jaar asiel verleent. In de open brief bedankt Kazemi onder meer Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66), homobelangenvereniging COC, en advocaat Borg Palm voor hun steun. (NRC)

pagina 17