Hulp voor IJsland heeft effect

IJsland haalt opgelucht adem ruim een week nadat de centrale banken van Noorwegen, Zweden en Denemarken hadden toegezegd elk 500 miljoen euro te zullen lenen aan de IJslandse centrale bank in geval van een financiële crisis.

Deze toezegging had een positief effect. De waarde van de IJslandse kroon steeg sindsdien met circa 6 procent ten opzichte van de euro. De IJslandse centrale bank zag vorige week ook af van een aangekondigde (kleine) verhoging van de basisrente (15,5 procent). De inflatie (11,8 procent in april) zal volgens Kaupthing, IJslands grootste bank, door de sterkere kroon en daardoor goedkopere import minder toenemen. Deze maand komt de inflatie vermoedelijk op 12,1 procent uit.

Het akkoord tussen de centrale banken van de vier landen die intensief samenwerken in de zogenoemde Noordse Raad is een blijk van Scandinavische solidariteit. „In tijden van onzekerheid en onrust hebben de centrale banken een verantwoordelijkheid om samen te werken”, zei president Stefan Ingves van de Zweedse Riksbank. „De overeenkomst heeft tot doel de IJslandse centrale bank te steunen in haar taak macro-economische en financiële stabiliteit veilig te stellen.”

De eurolening van de drie centrale banken (die IJsland in kronen mag betalen) verdubbelt de reserves van de IJslandse Centrale Bank. Eind april beschikte de centrale bank in Reykjavik slechts over een reserve van 2,8 miljard dollar in buitenlandse valuta’s, volgens deskundigen veel te weinig om de drie grote IJslandse commerciële banken (Kaupthing, Glitnir en Landsbanki) te kunnen steunen als ze in moeilijkheden zouden komen.

    • Jan Gerritsen