Hoe weer je hardnekkige duiven van je balkonnetje?

Een net, wat duivenpinnen; niets kan de duiven op het balkon van Mirjam Goosens uit Amsterdam afschrikken. Waarom blijven die beesten steeds terugkomen en belangrijker, hoe kom je er vanaf?

„Stadsduiven zijn verwilderde rotsduiven”, vertelt woordvoerder Marleen Drijgers van de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast. „Ze leven op steen. Onze huizen zijn hun rotsen, onze balkons zijn ideale spelonken.” En als duiven eenmaal een fijn balkonnetje hebben gevonden, krijg je ze echt niet makkelijk weg met een net of pinnen, zeker niet als ze daar ooit uit het ei zijn gekropen.

„Die beesten zijn echt vre-se-lijk slim”, zegt Rein Jonker, adviseur plaagdierbestrijding bij het bedrijf Insektokill. „Ze passen zich enorm goed en snel aan, ook aan een netje of een paar pinnen. Wij kijken altijd naar het gedrag en de vliegroutes. Het kan zijn dat in de buurt van Mirjams balkon een oud omaatje woont die die beesten zit te voeren. Zoiets moet je uitsluiten.”

Bestrijden doet Jonker eerst op een „vriendelijke manier”, door de duiven te vangen of eieren weg te halen. Als dat niet werkt, gaat hij over tot vergassen of doodschieten. „Het klinkt cru, maar met ratten doen we hetzelfde.” En duiven, vindt Jonker, zijn veel viezer dan ratten. „Een rat zit niet in z’n eigen uitwerpselen, een duif wel. Het zijn echte parasietendragers. De bacteriën in duivenpoep zijn schadelijk voor de volksgezondheid. Carapatiënten kunnen er flink ziek van worden.”

Voor wie het traceren van vliegroutes, eieren rapen of vergassen iets té arbeidsintensief is: wat helpt verder? „Een driedimensionale roofvogelvlieger in de vorm van een zeearend of slechtvalk werkt heel goed”, weet Drijgers. „Als je die ophangt, zal elke vogel je balkon overslaan.” Ook Jonker heeft nog een tip: maak je balkon goed schoon, het liefst met chloor. „De duif houdt niet van schoon.”

Patricia Veldhuis

De roofvogelvlieger is te bestellen via de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast. Kijk op www.duivenoverlast.nl

    • Patricia Veldhuis