Hoe voelt een aardbeving? (+video)

Zondagmiddag maakte ik de zwaarste aardschok mee sinds de grote ramp van 12 mei; volgens het Franse persbureau AFP ging het om een beving van 6,4 op de schaal van Richter. Ik was zondagochtend naar de stad Mianyang gevlogen voor een vervolgverhaal over de ramp in Sichuan en bezocht onder meer een tentenkamp waar duizenden

china_naschok_ap.jpgZondagmiddag maakte ik de zwaarste aardschok mee sinds de grote ramp van 12 mei; volgens het Franse persbureau AFP ging het om een beving van 6,4 op de schaal van Richter.

Ik was zondagochtend naar de stad Mianyang gevlogen voor een vervolgverhaal over de ramp in Sichuan en bezocht onder meer een tentenkamp waar duizenden slachtoffers worden opgevangen. Ik raakte er onder de indruk van het bizarre kampleven; vrolijk spelende kinderen en volwassenen die apatisch zijn geworden van vertwijfeling en verdriet.

Rond vijf uur ‘s middags keerde ik terug naar mijn hotel samen met mijnheer Liu, een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bij wie ik in de auto zat. Toen we de de oprijlaan van mijn hotel opreden, gilde hij opeens dat ik naar het middenplein moest rennen. Even had ik het gevoel dat de auto van Liu als een zeilboot op een golf werd opgetild. We maakten dat we de auto uitkwamen en net als alle andere omstanders zochten we dekking op het terrein voor het Changhong hotel.

Bekijk video:

Daar bleven de meeste mensen meer dan een uur zitten voordat ze weer naar binnen durfden. De hele tijd had ik het gevoel dat ik me op een schip bevond, dat deinde op zee. Het hotelpersoneel bood voor de nacht slaapzakken en matrasjes aan maar toen meer naschokken uitbleven, gingen bijna alle hotelgasten terug naar hun kamer. Later werd bekend dat in de regio meer dan 70.000 huizen door de nieuwe beving waren ingestort en dat daarbij één dode was gevallen.Aan de gevel van Changhong hotel waren op 12 mei de tegels van de gevel getrild en op de zesde verdieping waar ik logeerde, lagen de leidingen en afvoerpijpen bloot omdat de plafonds waren ingestort.

china_naschok2.jpgOp weg van het vliegveld naar het dorp Mianyang reden we over bruggen die scheuren vertonen en hier en daar komt het wegdek omhoog. Hoewel licht en soms zwaar beschadigd, zijn weinig huizen in Mianyang ingestort. Wel zijn de inwoners bang dat bijvoorbeeld tegels of de lambrisering losraken en naar beneden vallen tijdens een naschok. De meeste bewoners van het dorp overnachten in de buitenlucht: ze hebben hun bedden op straat en met een tentzeil overdekt. Langs de weg naar het vliegveld ligt een kilometers lang lint van tentbedden.

In mijn hotel logeerden voornamelijk soldaten van de PLA die me verzekerden dat Mianyang veilig is. Oliver Yang, fotograaf van onder meer South China Press , vertelde me dat Beichuan, het gebied dat het zwaarst is getroffen, nu helemaal is afgesloten.

Yang had de tweede dag na de aardbeving samen met een aantal collega’s meer dan tien kilometer gelopen om Beichuanstad te bereiken. Op dat moment was het in de vallei gelegen stadje nog geheel onbereikbaar omdat vallende rotsblokken en de toegangswegen hadden geblokkeerd, bergen volledig waren ingestort en dorpen hadden vermorzeld. De fotograaf was zo onthutst van wat hij zag, dat hij zijn camera had opgeborgen en als vrijwilliger aan de slag was gegaan.

,,Als je de ravage in Beichuanstad vlak na de beving met eigen ogen hebt gezien dan weet je dat de media de omvang van de ramp nooit echt kunnen weergeven. Het was apocalyptisch, onvoorstelbaar. Hier kom ik mijn hele leven niet meer los van”.
Op de televisie was te zien dat het leger vanuit de lucht en op de grond bezig is het hele gebied rond Beichuan te desinfecteren. ,,De stank is daar nu ondraaglijk,” aldus Yang.

Men maakt zich hier ook ernstige zorgen over het overstromingsgevaar. Door de hevige regenval van de afgelopen tijd hebben zich overal in de getroffen gebieden meren van regenwater gevormd dat niet door de geblokkeerde rivieren kan worden afgevoerd. Voor vandaag is zware regen voorspeld waardoor er landverschuivingen kunnen optreden.

Meer over de aardbeving in China op het nieuwsthema.

    • Bettine Vriesekoop