Gergjev nu ‘eredirigent’

Met drie concerten nam Valery Gergjev afscheid als de Rotterdamse chef-dirigent. Maar in september is hij weer terug.

Kasper Jansen

Als de eerste eredirigent van het 90-jarige Rotterdamse Philharmonisch Orkest en ook nog gelauwerd met de Johan van Oldenbarneveldt-penning van de stad Rotterdam verliet Valery Gergjev gistermiddag voor het laatst als chef-dirigent het podium van De Doelen. Er was een langdurig en ovationeel applaus voor het derde afscheidsconcert. Ein deutsches Requiem van Brahms klonk nog indringender en ontroerender dan vrijdagavond, zaterdag besproken in deze krant.

De middag eindigde in algehele euforie, waarbij het orkest de vertrekkende chef uitluidde met krachtig voetengeroffel op het podium. Na het concert was er feest in De Doelen, waarbij het orkest nog optrad voor de dirigent en Gergjev het niet kon laten ook dat nog te dirigeren.

„Zolang ik leef, blijf ik terugkomen naar Rotterdam”, verzekerde Gergjev het publiek in een toespraak. De eerste keer is in september voor zijn Gergjev Festival ‘Hemel en Aarde’, waarin hij een concertante uitvoering van de nieuwe opera De gebroeders Karamazov van Smelkov dirigeert en drie symfonische concerten leidt. Yannick Séget-Séguin, de opvolger van Gergjev, dirigeert de Missa solemnis van Beethoven.

In de twintig jaar dat Gergjev in Rotterdam werkte als gastdirigent en chef-dirigent werd hij wereldberoemd. Naast zijn leiderschap van het Mariinski Theater in Sint Petersburg werd Gergjev ook vaste gastdirigent bij de Metropolitan Opera in New York. Sinds 1 januari is hij ook chef-dirigent van het London Symphony Orchestra.

„Gouden jaren”, noemde orkestdirecteur Jan Raes de dertien chefsjaren van Gergjev, waarin hij het orkest bracht tot een andere klank en andere manieren van repeteren en concerteren: „Het beste Russische orkest ten westen van Minsk”, volgens The Times.

Bestuursvoorzitter Sylvia Tóth, die het eredirigentschap bekend maakte, zei dat een periode van dertien jaar als chef tegenwoordig uitzonderlijk is. Dat Gergjev zo lang loyaal bleef aan Rotterdam kon ook volgens burgemeester Opstelten niet genoeg worden geprezen. Zijn uitzonderlijke verdiensten voor het culturele leven van Rotterdam, dat hij op de wereldkaart zette, maar ook voor de internationale economische faam van de stad werden beloond met de Johan van Oldenbarneveltpenning.

Het peil en de internationale positie van het Hollandse en speciaal het Rotterdamse muziekleven gaan Gergjev aan het hart. Hij bezwoer de gemeente Rotterdam zich daarvoor te blijven inzetten.

    • Kasper Jansen