Film van de dag

Heath Ledger als Harry Feversham in de zevende verfilming van A.E.W. Masons roman The Four Feathers. The four feathers Year: 2003 Director: Shekhar Kapur Heath Ledger PHOTOS12

The Four Feathers. Zevende verfilming van A.E.W. Masons gelijknamige roman uit 1902. Naar eigen zeggen wilde de Indiase regisseur Kapur het verhaal hervertellen met een antikoloniale ondertoon, maar daar is weinig van terug te vinden. Zijn visie op het Britse leger, dat het aflegt tegen de islamitische Madhi in Soedan anno 1884, zet vraagtekens bij de Engelse aanwezigheid in Afrika en bij de poging de heidenen te kerstenen. Maar de film concentreert zich vooral op het klassieke thema van iemand (Heath Ledger) die door onbaatzuchtig handelen verlossing van zijn zonden bereikt. De film is eerder een bevestiging van de erecodes van vriendschap, loyaliteit en patriottisme dan kritiek daarop. Het blijft een heldenepos, wat voor kanttekeningen Kapur ook probeert te plaatsen. Ouderwetse actiefilm in de positieve zin van het woord. (Shekhar Kapur, 2002, VS/GB), BBC 2, 22.00-0.05u.André Waardenburg

    • André Waardenburg