Europa stilletjes gevierd

Prominente Europese politici vierden in Den Haag de verjaardag van het Europees Congres. Maar waar bleef het publiek?

Het centrum van Den Haag afgelopen zaterdag. Aan evenementen geen gebrek. Maar liefst drie podia zijn er opgericht. Aan belangrijke politici eveneens geen gebrek. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie is er, voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europees Parlement is er, staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken, PvdA) is er. Maar het publiek voor wie het allemaal toch is bedoeld, dat is er dus niet. Dat laat het massaal afweten bij de zogeheten ‘bouwplaats Europa’ die rondom het gebouw van de Tweede Kamer is opgericht.

De Nederlandse Europarlementariër Thijs Berman (PvdA) ziet het, vlak voordat hij zelf een podium moet betreden, hoofdschuddend aan. „Hier moeten we nu echt eens mee ophouden. Dit soort dingen werkt niet”, zegt hij. De mensen die hem ondervraagd zien worden over Europa en ontwikkelingssamenwerking zijn op de vingers van één hand te tellen.

Kosten noch moeite waren mede dankzij een groot aantal sponsors gespaard om een mooi feestje te maken van de herdenking van de 60ste verjaardag van het Europees Congres dat van 7 tot 11 mei 1948 in Den Haag plaats vond. Een bijeenkomst waar onder leiding van Winston Churchill werd uitgesproken om tot vormen van verregaande samenwerking in Europa te komen. Eigenlijk werd hier het fundament gelegd voor wat nu de Europese Unie is.

Zo’n vijfhonderd afgevaardigden uit veertig Europese landen kwamen vrijdag en zaterdag wederom in Den Haag bij elkaar om ter gelegenheid van het jubileumjaar te confereren om zo te komen tot zestig ideeën over Europa. Wie zij waren? Leden van de Europese beweging. Burgers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties die één doel gemeen hebben: de landen in Europa zullen verder moeten samenwerken.

Met dat streven in het achterhoofd delibereerden zij over een lijst van bijna 246 ideeën, die moest worden teruggebracht tot zestig. Het varieerde van de rechtstreekse verkiezing van een voorzitter van Europa tot één Europees tv-kanaal. Het idee dat bij de stemming de meeste stemmen kreeg, was de oproep om tot „meer interactie” te komen „tussen de Europese Unie en zijn burgers”.

Inderdaad, die interactie was dit weekeinde ver te zoeken in Den Haag.

    • Mark Kranenburg