een weekeinde vol voetbal

Chelsea heeft hoofdtrainer Avram Grant ontslagen. De Israëliër nam in september vorig jaar de taken over van de Portugees José Mourinho. Chelsea verloor de finale van de Champions League van Manchester United en moest ook de landstitel in Engeland aan ManUnited laten.

Voor het eerst in de 104-jarige clubhistorie is Hull City gepromoveerd naar de Premier League, het hoogste niveau in Engeland. De ploeg won zaterdag in de finale van de play-offs met 1-0 van Bristol City. Hull promoveert met West Bromwich Albion en Stoke City naar de Premier League, Birmingham City, Reading en Derby County degraderen.

Hongarije heeft het debuut van Erwin Koeman als bondscoach opgeluisterd met een knappe zege op Europees kampioen Griekenland. De Hongaren waren thuis met 3-2 te sterk voor de ploeg van Otto Rehhagel. Koeman nam op 1 mei de taken over van Peter Varhidi, die er niet in slaagde Hongarije naar het EK te leiden.

Voor de negende keer in de clubhistorie heeft AS Roma de Italiaanse beker gewonnen. Landskampioen Inter werd met 2-1 verslagen.

Fulham heeft afscheid genomen van oud-Ajacied Jari Litmanen. De 37-jarige Fin arriveerde begin dit jaar in Londen, om de club uit de Premier League te helpen in de strijd tegen degradatie. De middenvelder speelde door blessures echter geen minuut in het shirt van Fulham.

Het olympisch voetbalelftal is gisteren slecht begonnen aan het vierlandentoernooi in Zweden, dat dient als voorbereiding op de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan verloor in Trelleborg met 2-1 van Frankrijk.

De voetbalsters van FC Twente hebben in Almere de nationale beker veroverd. In de finale won de ploeg uit Enschede met 3-1 van FC Utrecht.

Kroatië heeft het oefenduel met Moldavië ter voorbereiding op het EK met 1-0 gewonnen. Zwitserland begon de voorbereiding met een zege voor eigen publiek op Slowakije: 2-0.

Glasgow Rangers heeft de teleurstellende slotfase van het seizoen toch nog verzacht met een prijs. De ploeg van manager Walter Smith won de Schotse FA Cup door een benauwde zege op tweedeklasser Queen of the South (3-2). De Rangers verloren twee weken geleden de finale van de UEFA Cup van Zenit Sint Petersburg (2-0) en de landstitel moesten ze aan Celtic laten.

De tweede doelman van het Roemeense voetbalelftal moet het EK aan zich voorbij laten gaan. Danut Coman (Rapid Boekarest) brak tijdens een training zijn rechterduim en moet drie weken rust houden. Voormalig Ajax-keeper Bogdan Lobont (Dinamo Boekarest) is eerste keus bij de Roemenen.

Fred Rutten is zaterdag in Tilburg door zijn collega’s uitgeroepen tot Coach van het jaar. De trainer van FC Twente kreeg de bijbehorende Rinus Michels Award uit handen van Sef Vergoossen, die PSV het afgelopen seizoen naar de landstitel leidde.

Benfica heeft Quique Flores aangesteld als nieuwe trainer. De Spanjaard volgt José Antonio Camacho op, die in maart opstapte na een serie slechte resultaten. Benfica eindigde als vierde in Portugal en greep naast een Champions-Leagueticket.

Bondscoach Fabio Capello heeft kennis gemaakt met het gebrek aan goede Engelse keepers. Omdat David James en Chris Kirkland niet fit waren, moest hij voor de oefenduels met de VS en Trinidad en Tobago een beroep doen op Joe Lewis, doelman van Peterborough United. Die club speelde afgelopen seizoen in League Two, het vierde profniveau in Engeland.