Donoren zeggen Birma hulp toe

Het door een cycloon getroffen Birma krijgt financiële hulp als het militaire regime van het land hulpverleners en onderzoekers tot het getroffen gebied toelaat. Die voorwaarde hebben de Verenigde Staten, Australië en Europese donoren gisteren gesteld op een donorconferentie in de Birmese stad Rangoon, waarop zij enkele tientallen miljoenen euro’s aan hulp aanboden. De Birmese juntaleider Than Shwe had eerder al toegezegd hulpverleners toe te laten. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon, die de conferentie voorzat, zei er vertrouwen in te hebben dat Shwe zijn belofte zal nakomen. „Er is goede kans dat hulp aan de zwaarst getroffen gebieden de komende dagen aanzienlijk zal toenemen”, aldus Ban. Zeker 78.000 duizend mensen zijn omgekomen door de cycloon, die het land ruim drie weken geleden trof. Meer dan 50.000 duizend mensen worden nog vermist. (AP, BBC)