Debutant sneller dan wereldkampioen

Robert Lathouwers is een sensatie op de 800 meter. De debutant won bij de FBK Games. ‘Peking’ nadert.

De atleet Robert Lathouwers (24) kwam zaterdag op de 800 bij de FBK Games in Hengelo minder dan zeshonderdste van een seconde tekort om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Peking.

Lathouwers won wel de race in Hengelo, wat al een sensatie was, want in zijn derde wedstrijd op een buitenbaan versloeg de voormalige 400-meterloper onder anderen de Keniaanse wereldkampioen Alfred Yego. Zijn winnende tijd was top: 1.45,80 minuten. De olympische limiet is 1.45,25.

Was de 400 meter een verkeerde keus nu je zo snel op de 800 meter bent?

Robert Lathouwers: „Ja, in wezen wel. Maar de vraag is: hoe zie je voor welke afstand een atleet geschikt is. Ik was als junior een talent op de 200 en 400 meter. En dan vind je 800 meter heel ver.”

Waarom heb je dit seizoen de overstap gemaakt?

„Omdat ik op trainingsstage in Zuid-Afrika een 800 meter uitprobeerde en 1.47-nog-wat liep. Toen dacht ik: omdat ik zo vaak geblesseerd ben, is die afstand mogelijk een alternatief voor de 400 meter. Dat blijkt, hoewel ik nog erg moet wennen aan het lage tempo.”

Door een tijdcorrectie leek het even dat je de olympische limiet had gelopen. Waande je je al in Peking?

„Nee. Hoewel het een snelle race was, leek me een tijd van 1.44,00 gevoelsmatig onmogelijk.”

Was die limiet het doel in Hengelo?

„Welnee, ik wilde alleen een afgang voorkomen, omdat ik op papier veruit de langzaamste van het deelnemersveld was. Maar nu ik anderhalve seconde van mijn persoonlijk record heb afgehaald, moet die halve seconde extra om de olympische limiet te lopen er ook afkunnen. Als ik me zo blijf verbeteren, gaat dat lukken.”

    • Henk Stouwdam