De service matig? Joh, als ik maar water zie

In waterstad Rotterdam hebben we de terrassen aan het water getest.

De pareltjes? Wijn of Water, café Het Gesprek en restaurant De Bergsche Plas.

Illustratie Voloa Lindner Lindner, Viola

Met mooi weer is niets heerlijker dan met de voeten bloot aan het water te zitten. Dat kan aan het strand, óf op een terras aan het water. Maar wat kenmerkt een goed terras aan het water? Eigenlijk alleen de locatie: heb je vrij uitzicht en kun je er lekker in de zon zitten? Al het andere – kwaliteit van het eten, service en zitcomfort – is van ondergeschikt belang. De meeste horecagelegenheden aan het water besteden hier dan ook niet al te veel aandacht aan, leert de ervaring. De mensen komen toch wel.

In Rotterdam (geen grachten, maar wel heel veel water) doen we de terras-aan-het-water-test. Een greep uit het immense wateraanbod: de Nieuwe Maas, de Rotte, de Hollandse IJssel, het Haringvliet, de Kralingse Plas, de Bergse Voorplas, de Bergse Achterplas, de Ringvaartplas, de Zevenhuizerplas, de Boezem, het Noorder Kanaal en het Boerengat. En dat is nog niet alles.

Des te opmerkelijker is het relatief kleine aanbod van terrassen aan het water. Aan de oevers van de Nieuwe Maas, de rivier die de stad in een noordelijk en zuidelijk deel splitst, is het allesbehalve dringen geblazen. Sterker nog, bij Blits kun je alleen terecht als je het afhuurt voor een feest of borrel en Prachtig, onder de Erasmusbrug, is vanwege een huurachterstand (meldde het AD) gesloten.

Natuurlijk zijn ze er wel, de leuke terrasjes aan het water. Je kunt prima iets drinken bij Hotel New York. De locatie is prachtig, de bediening wat minder. Of bij Z&M in de Veerhaven, alhoewel je daar niet direct aan het water zit. Een echte aanrader aan de Nieuwe Maas is restaurant Wijn of Water op de Lloyd-pier. Op het terras dat wordt omsloten door op elkaar gestapelde zeecontainers heb je vrij uitzicht op het water en de voorbij varende schepen. Tientallen havenkranen sieren de skyline. Je kunt er zowel lunchen als dineren.

Gaan we vanaf Wijn of Water met de klok mee, iets naar boven naar Delfshaven, dan zijn er drie cafés het vermelden waard. Heb je trek in bier, dan ga je naar café de Oude Sluis. Vanaf het terras, aan de kop van de Voorhaven, kijk je uit over Historisch Delfshaven. Ook bij Stadsbrouwerij de Pelgrim, de enige brouwerij in Rotterdam, kun je kiezen uit een rijk assortiment bieren. Het terras is smal, maar de straat er langs autoluw. Ben je meer in de stemming voor wijn, loop dan iets verder naar ‘t Ouwe Bruggetje. De eigenaren Fred en Monique Zywiecki zijn tevens wijnimporteur. Met mooi weer kun je buiten dineren op het water.

In het noorden van Rotterdam ligt Hillegersberg. Na een fietstochtje kun je heerlijk lunchen bij De Prins, net over de Prinses Irenebrug. Of drink iets bij restaurant De Bergsche Plas aan een mooi rustig meertje. Aan de oevers zie je de loslopende Schotse Hooglanders.

We gaan verder, naar een andere welgestelde wijk in Rotterdam: Kralingen. In het Kralingse Bos vind je De Tuin. Elke zondag is er livemuziek. Op dit onlangs vernieuwde en uitgebreide terras kijk je uit over de Kralingse Plas. De skyline van Rotterdam op de achtergrond, op de voorgrond nog altijd – helaas – het oude krot van zeilschool Henk van Gent.

We maken het rondje compleet en belanden in de Oude Haven. Veel toeristen en studenten. Niet erg bijzonder. Maar woon of werk je in de buurt en wil je genieten van de laatste zonnestralen, ga dan naar Villa Kakelbont. Of loop iets verder, als je de drukte wilt vermijden, naar de Glashaven. Omsloten door huizen, heb je bij café Het Gesprek gegarandeerd zon tot in de late uurtjes. Het bier smaakt er prima.

Kijk voor de sites van de genoemde cafés en restaurants op nrcnext.nl/links.

    • Marleen Luijt