Bulgur met tuinbonen

Deze week eens geen aardappelen, rijst of pasta, maar granen en aanverwanten.

Vandaag bulgur (of bulghur), kort voorgekookte korrels van harde tarwe, die vervolgens zijn gedroogd en gemalen. Je vindt bulgur in Turkse winkels en natuurvoedingswinkels. De bereiding is zo snel en simpel als die van couscous, maar bulgur is iets nootachtiger van smaak en blijft steviger.

Het meeste werk bij dit recept zit in het doppen van de tuinbonen, maar die zijn nu in seizoen dus het zou zonde zijn om diepvriestuinbonen te gebruiken.

Maaltijdsalade voor twee

4 deciliter kokend water

200 gram bulgur

300 gram gedopte tuinbonen

200 gram erwtjes

200 gram feta

150 gram cherrytomaatjes, gehalveerd

grote hand munt, grofgehakt

50 gram pompoenzaadjes

4 eetlepels olijfolie

1 eetlepel citroensap

1 teentje knoflook, fijngehakt

zout, peper

Doe de bulgur met het kokende water in een kom en laat het een kwartiertje staan tot het graan het water heeft opgenomen. Zet onderwijl een pan water op en blancheer de bonen en erwten. Meng de olijfolie, het sap, knoflook, zout en peper tot een dressing. Doe de bulgur in een kom met alle ingrediënten. Laat nog even staan voor je opdient, zodat alle smaken goed kunnen mengen.

Janneke Vreugdenhil is ziek

Praat mee over granen en andere zetmeelvervangers: nrcnext.nl/kokenetc