Bloemendaal stopt Taekema en pakt landstitel

De hockeyers van Bloemendaal werden zaterdag landskampioen. Het winnende doelpunt viel uit een strafcorner, de specialiteit van tegenstander Amsterdam.

Amsterdam mag een strafcorner nemen in het duel tegen Bloemendaal. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Nederland, Amstelveen, 24-5-2008 De hockeyers van Bloemendaal hebben voor het derde jaar op rij de landstitel veroverd. De ploeg van toekomstig bondscoach Michel van den Heuvel won vanmiddag in Amstelveen ook de tweede play-offwedstrijd van Amsterdam: 0-1 PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS hockey Cremers, Roger

Amstelveen, 26 mei. - Dat de derde opeenvolgende landstitel van de hockeyers van Bloemendaal meer glans had, wilde Laurence Docherty niet met zoveel woorden zeggen. De tot Nederlander genaturaliseerde Schot maakte zaterdag het winnende doelpunt uit een strafcorner, het belangrijkste wapen van tegenstander Amsterdam. „Ik vind het niet netjes daarover te beginnen. Taeke Taekema heeft de beste strafcorner van de wereld, maar Jaap Stockmann was vandaag de beste keeper van de wereld.”

De best-of-three om het landskampioenschap stond voor Bloemendaal in het teken van het voorkomen van scoremogelijkheden voor Taekema. De international werd het afgelopen seizoen topscorer van de hoofdklasse met 43 doelpunten, waarvan hij er veertig maakte vanaf zijn vertrouwde plek op de rand van de cirkel. In de eerste play-offwedstrijd tegen Bloemendaal joeg Taekema de bal twee keer uit een strafcorner langs doelman Stockmann, maar kon daarmee een zege van de regerend kampioen niet afwenden (3-2).

In het eigen Wagener-stadion haperde de strafcorner van Taekema zaterdagmiddag. Vijf keer mocht de specialist aanleggen, vijf keer trof hij Stockmann of de stick van een Bloemendaalspeler. Bij de laatste mogelijkheid mislukte een variant op de directe uithaal van Taekema, die zich bij zijn zwaai verstapte en zijn enkelband inscheurde. De verwachting is dat hij deelname met de nationale ploeg van bondscoach Roelant Oltmans aan de Champions Trophy in Rotterdam kan vergeten, maar dat zijn optreden bij de Spelen in augustus niet in gevaar komt.

Amsterdam, dat de reguliere competitie als eerste afsloot, kon zonder het bijna gegarandeerde succes uit de strafcorner niet scoren tegen de wankel ogende verdediging van Bloemendaal. De ploeg van coach Sjoerd Marijne was voor het seizoen versterkt met internationals als Geert Jan Derickx en Santi Freixa, terwijl de nieuwe bondscoach Michel van den Heuvel bij Bloemendaal de Duitse topschutter Christopher Zeller vorige zomer zag vertrekken. Maar waar buitenspeler Floris Evers van Amsterdam drukker was met de scheidsrechter dan met zijn eigen spel, maakte Laurence Docherty het enige doelpunt uit een strafcorner, het hele seizoen het zorgenkind van Bloemendaal.

„Amsterdam heeft een wapen en probeert daar terecht van te profiteren”, zei Docherty na afloop. „Maar ik denk dat ze zich tegen ons te veel op de strafcorner hebben gericht, voor een ploeg die in de competitie constanter was en in de play-offs gevaarlijker dan wij. Door alleen op zoek te gaan naar een strafcorner voor Taekema krijg je minder scoremogelijkheden in plaats van meer. Door de warmte, de belangen en de emoties konden ze dat in de wedstrijd niet meer veranderen.”

Stockmann, die de dagen voor de play-offs de strafcorner van Taekema had bestudeerd, had de aanvallers van Amsterdam met de bal aan de stick maar met één doel de cirkel in zien duiken. „Ze zoeken naar een voetje in plaats van dat ze op doel schieten. Hun insteek is een strafcorner uit een aanval te halen. Gelukkig stond onze cornerverdediging goed, al is dat geen garantie dat Taekema niet scoort. Zijn corner maakte dit seizoen het verschil tussen twee gelijkwaardige ploegen. Wij hebben het afgelopen jaar problemen gehad met onze strafcorner, maar vandaag ging precies de goede erin.”

„Het is te makkelijk te zeggen dat het bij ons alleen om de strafcorner gaat”, zei Taekema. „We hebben vaak genoeg gewonnen met een doelpunt van Freixa, maar ook de veldkansen gingen er vandaag niet in. Dit is extreem balen na een goed seizoen. Ook in de play-offs hebben we aardig gespeeld, maar dat was niet genoeg tegen Bloemendaal. Ze hebben een goede ploeg en een goede keeper.”

Waar Guus de Gruiter in zijn eerste seizoen als voorzitter van Bloemendaal de kampioensvaan van de hockeybond in ontvangst mocht nemen, treurde Jons Hensel. De voorzitter van Amsterdam had zich voor het seizoen zelfverzekerd uitgesproken over de kansen van zijn mannen- en vrouwenploeg, die beide als verliezend finalist het seizoen beëindigen. In het Wagener-stadion werd over die afloop voorzichtig gelachen.

„Dit is superzuur”, zei Hensel. „Ik had gerekend op minimaal één kampioensfeest en was vrij zeker van de mannen. Nu is dit een jonge ploeg in opbouw, maar we hadden al kunnen oogsten. Misschien hebben we iets te behoudend gespeeld, want Bloemendaal heeft het dit seizoen niet goed gedaan achterin, met uitslagen als 6-5 en 5-4. Daar hebben we voorin niet van geprofiteerd. Als Taekema dan ook zijn strafcorners mist, is Bloemendaal terecht landskampioen.”

    • Michiel Dekker