Bill Clintons ‘bloed kookt’ na kritiek op uitspraak Hillary

Hoog laaiden de emoties dit weekeinde weer even op in de voortslepende strijd om de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelfs haar eigen aanhangers waren ontzet toen Hillary Clinton vrijdag verwees naar de moord op Robert Kennedy, in juni 1968, in een poging uit te leggen waarom ze de strijd nog altijd niet opgeeft.

„Mijn man was in 1992 pas van de nominatie verzekerd toen hij half juni de voorverkiezingen in Californië won”, zei Clinton vrijdag in een gesprek met commentatoren van een krant in South Dakota, waar op 3 juni een voorronde wordt gehouden. „En we herinneren ons allemaal nog dat Bobby Kennedy in juni in Californië werd doodgeschoten.”

Het campagneteam van Obama tekende meteen protest aan, en politieke commentatoren noemden de uitspraak smakeloos – alsof men er rekening mee moet houden dat haar rivaal vermoord wordt. In het openbaar wordt er weinig over gezegd, maar al de hele campagne zijn er doodsbedreigingen aan het adres van Obama, die daarom ook al in een heel vroeg stadium bewaking kreeg. Ook op de historische juistheid van Clintons poging om aan te geven dat de campagne helemaal niet zo lang duurt was kritiek: Robert Kennedy deed pas in mei aan zijn eerste voorverkiezing mee.

Clinton bood snel excuus aan, althans ze zei: „Het spijt me als mijn verwijzing naar dat traumatische moment voor ons land op een of andere manier aanstootgevend was.” Maar zondag stond de kwestie nog hoog op de agenda van de politieke talkshows. Bill Clinton zei, op campagne in South Dakota, dat de kritiek op zijn vrouw over de Robert Kennedy-uitspraak onheus was. „Het deed mijn bloed koken.” (AP)

Bekijk de uitspraken van Hillary Clinton via nrc.nl/race08