Bedankt. Het waren vijf fantastische dagen

Het was een aangename verrassing dat bondscoach Marco van Basten de doelman van FC Twente opnam in de voorselectie van het Nederlands elftal. De 37-jarige Sander Boschker, in de competitie de minst gepasseerde Nederlandse doelman, zag een mooi seizoen bij zijn club beloond, aan de vooravond van de twee duels tegen Ajax om een plaats in de voorronde van de Champions League. Boschker kon in de onderlinge strijd met Henk Timmer om een EK-plaats als derde Oranjedoelman dus nog eens laten zien wat hij waard was, terwijl voor Timmer het seizoen met Feyenoord al ten einde was. Van Basten bekeek die wedstrijden niet alleen als bondscoach, maar ook met een Ajax-pet. Als nieuwe trainer van Ajax had hij er belang bij dat de ploeg uit Amsterdam FC Twente zou verslaan. Conflicterende belangen dus. Vorige week hielp Boschker met een paar fraaie reddingen in de slotfase FC Twente naar de voorronde van de Champions League. Dat vond de al voor Ajax werkzame trainer minder leuk dan de bondscoach.

In de Kuip zat Boschker zaterdag, als tweede keeper achter Maarten Stekelenburg, op de bank bij het oefenduel tegen Oekraïne. Timmer zat thuis, met maag- en darmklachten. Net als Boschker had hij zich dinsdag in Noordwijk bij de selectie gemeld, maar in de aanloop naar het oefenduel werd hij ziek en mocht hij het trainingskamp voor herstel verlaten.

Zaterdag, een dag voordat Boschker te horen kreeg dat hij niet mee mag naar Zwitserland, wisselde Van Basten vijf spelers, maar hij gunde Boschker niet zijn debuut in Oranje. Stel je voor dat hij een spectaculaire redding had verricht. Stekelenburg, op het EK tweede doelman achter Edwin van der Sar, had het z’n collega vast gegund. Boschker is not amused en zit nu met een kater thuis. Wellicht heeft Timmer op de trainingen in Katwijk zoveel indruk gemaakt, dat zijn blunders in het oefenduel tegen Oostenrijk op slag vergeten waren.

Ward op den Brouw

    • Ward op den Brouw