Woede in China over ingestorte scholen

Ruim tienduizend woedende ouders van scholieren die omkwamen bij de aardbeving in de Chinese provincie Sichuan, hebben gisteren en donderdag gedemonstreerd. De protesten werden in de stad Duijangyan gewelddadig. Demonstreren tegen de overheid is in China bij wet verboden.

De ouders eisten een verklaring voor het feit dat 6.900 schoolgebouwen vorige week zijn verwoest. Bovendien wilden zij een onderzoek naar corruptie bij de bouw van scholen in het rampgebied ten westen van de provinciehoofdstad Chengdu. Volgens vele ouders zijn de bouwregels overschreden en zijn slechte materialen gebruikt.

Het dodental is gisteren gestegen tot bijna 56.000. Onder hen bevinden zich duizenden scholieren. Het aantal vermisten bedroeg 25.000. Gevreesd wordt dat de meeste vermisten zijn begraven in de dorpen die helemaal zijn bedolven onder lawines van steen.

De emotionele demonstraties van rouwende ouders vonden plaats in Duijangyan, dat ten noordwesten van Chengdu ligt. Ambtenaren van het ministerie van onderwijs en partijkader werden daar aangevallen, een provisorisch overheidskantoor in een grote legertent werd vernield.

De demonstratie van donderdagavond werd door driehonderd politieagenten op hardhandige wijze uiteen geslagen, zo blijkt uit ooggetuigenverslagen van webloggers die ook foto’s hebben gepubliceerd van vernielde politieauto’s en plassen bloed op straat. De gedrukte en audiovisuele media maakten gisteren geen melding van de demonstraties, maar diverse internetsites wel.

In het Chinese beursdagblad Shanghai Securities is openlijk algemene kritiek uitgeoefend op de manier van bouwen in aardbevingsgevoelige gebieden als Sichuan. Volgens Zhe Hongbo, plaatsvervangend hoofd van de Chinese Academie voor Wetenschap en Economie, had er in het westen van Sichuan, waar twee tektonische platen elkaar raken, nooit op de huidige wijze gebouwd mogen worden. „De belangrijkste reden dat er zoveel doden zijn gevallen is niet de aardbeving zelf. De belangrijkste redenen zijn de locatie, het ontwerp en de kwaliteit van de bouw”, aldus Zhe.

In het district Loujiang werden gisteren lokale overheidsfunctionarissen, onder wie het hoofd van de veiligheidsdienst, bijna gelyncht omdat zij een vrachtwagen met hulpgoederen voor eigen gebruik in beslag genomen zouden hebben.

Aardbeving China: pagina 16 en 17 van het Zaterdags Bijvoegsel.