Werken zonder stress

Joris van der Ploeg (Foto Jørgen Krielen) © Jorgen Krielen / Leiden, 18-05-2008 / Joris van der Ploeg Krielen, Jorgen

‘Mijn vriendin ging in 1999 een makelaarsopleiding volgen. Dat leek me interessant, dus dat ben ik ook gaan doen. Huizen en alles wat daarmee te maken heeft vind ik leuk. Als scholier werkte ik al bij een bouwmarkt. Mijn vriendin is uiteindelijk fiscaal recht gaan studeren, maar ik ben verder gegaan als makelaar.

Mijn eerste baan was in de woningmarkt, dus particulier onroerend goed. Na een jaar of drie had ik dat wel gezien. Je hebt mensen die een huis niet kopen omdat ze de kleur van de tegels in de keuken niet mooi vinden. Terwijl je voor 500 euro nieuwe tegels hebt. Werken met ondernemers vind ik leuker. Die zijn zakelijker en nemen sneller beslissingen.

Ze onderhandelen ook wel, maar dan gaat het niet om iets kleins als een gordijnrail die in het pand moet achterblijven. Daarom ben ik overgestapt naar een baan in de bedrijfsmakelaardij. Dat past veel beter bij me.

Ik ben een paar jaar bedrijfsmakelaar in loondienst geweest, totdat ik via mijn vriendin in contact kwam met een brokerowner van Remax in Leiden. Remax is een franchiseorganisatie die wereldwijd werkt. Remax biedt kantoorruimte en faciliteiten, zoals een bureau, een kopieerapparaat en airco, maar ook marketinginstrumenten. De aangesloten makelaars zijn zelfstandig ondernemers, die daar gebruik van maken.

Deze manier van werken bevalt me goed. In loondienst voel je continu de druk die de werkgever bij je neerlegt. De commerciële business is leuk, maar je krijgt de stress er gratis bij. Als ondernemer hoef ik niet bang te zijn dat ik mijn baan verlies als ik mijn targets niet haal. Als ik minder goed draai, verdien ik alleen wat minder.

Dat ik bij een franchiseorganisatie zit, voelt niet als belemmering. Ik profiteer van de naamsbekendheid van Remax en financieel is het gunstig. Ik betaal een vast bedrag plus een percentage van mijn omzet. Als ik zelf een kantoor zou moeten huren en iemand bij de receptie moet neerzetten, zou ik zo’n 70.000 euro per jaar kwijt zijn. Dat is heel wat meer dan nu.

Omdat de faciliteiten goed geregeld zijn, kan ik me helemaal op het makelaarswerk richten. Soms heb ik een paar bezichtigingen achter elkaar, dan overleg ik weer met kopers en beleggers en daarna doe ik weer wat kantoorwerk. Geen dag is hetzelfde.”

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken