Van der Sar?

Doelman Edwin van der Sar stopte woensdag voor Manchester United in de finale van de Champions League de beslissende strafschop. Geeft dat vertrouwen voor het EK?

Hans van Breukelen, stopte voor PSV in 1988 in finale Europa Cup I tegen Benfica beslissende strafschop, stopte strafschop tijdens EK-finale Nederland-Sovjet-Unie (1988): „Je leeft op een roze wolk de dagen na zo’n moment. Een ongekend gevoel. Als je je dan meldt bij het trainingskamp van het Nederlands elftal, keer je terug op aarde. Mooi dat een man van 37 jaar als Van der Sar nog dromen heeft over zo’n moment dat ik zelf een keer heb mogen meemaken. Hij heeft de afgelopen jaren een naam opgebouwd als penaltykiller. Dat heeft invloed op tegenstanders als ze tijdens het EK een strafschop moeten nemen tegen Nederland. Of zijn succes afstraalt op de groep? Hij neemt in elk geval zijn vertrouwen mee naar Oranje. Ook de drie spelers van Real Madrid sluiten zich met een prijs [landstitel Spanje] aan bij de groep; hopelijk komen de spelers van HSV ook met een goed gevoel. In 1988 hadden wij het geluk dat de halve selectie in een winning mood was voor het EK. Behalve de vijf spelers van PSV hadden twee spelers AC Milan voor het eerst sinds jaren een landstitel bezorgd. En Erwin Koeman had met KV Mechelen de Europa Cup II gewonnen.”

Nol de Ruiter, assistent-coach Nederlands elftal tijdens EK 1988: „Van der Sar had bij Jong Oranje al uitstraling en persoonlijkheid. Dit vertrouwen neemt hij mee naar het EK. Dat is voor Nederland geen nadeel bij een strafschoppenserie. Van der Sar is altijd goed voorbereid en weet van veel spelers hoe ze een strafschop nemen. Ik denk dat hij er wel een paar stopt, mocht het zover komen. Hopelijk heeft zijn vertrouwen invloed op de groep. In 1988 had Nederland een goede spelersgroep. Er waren een paar ‘meneertjes’, maar die kregen geen kans omdat Rinus Michels zoveel charisma en overwicht had. In deze groep zitten allemaal meneertjes en is succes afhankelijk van de manier waarop de bondscoach en begeleidingsstaf daarmee omgaan.”

Stanley Menzo, oud-doelman van onder meer Ajax en PSV, tijdens WK 2006 keeperstrainer van Oranje: „Dit neemt Van der Sar mee naar het trainingskamp van het Nederlands elftal. Hij zal met veel vertrouwen in het doel staan en dat ook uitstralen. Dat deed hij trouwens al bij Oranje. Maar je weet niet wat het met zich meebrengt in de groep. In de aanloop naar een wedstrijd of een toernooi gebeuren zoveel dingen waardoor een groep meer of minder vertrouwen krijgt. Moeilijk te zeggen dus of het vertrouwen van de doelman afstraalt op de groep. Maar als het op penalty’s aankomt, denkt de tegenstander wel aan die beslissende strafschop die hij heeft gestopt in de finale van de Champions League. En dat zou dan net de doorslag kunnen geven.”

Sef Vergoossen, beëindigde zijn loopbaan als voetbalcoach dit seizoen bij PSV met landstitel: „Het gaat te ver om te zeggen dat Van der Sars vertrouwen afstraalt op de groep. Als de resultaten daarvan af zouden hangen en de spelersgroep dit nodig zou hebben, waren we ver van huis. Van der Sar had dit niet nodig om goed te presteren op het EK; het geeft hem wel een extra stimulans. Komt een aantal spelers positief uit de competitie, dan heeft dat een positieve invloed. Komen ze allemaal teleurgesteld aan, dan heeft de groep extra aandacht nodig. Wat dat betreft staat dit Nederlands elftal, met de spelers van Real Madrid en HSV, er niet slecht voor.”

Patrick Lodewijks, oud-doelman van Feyenoord en PSV: „Bij de strafschoppenserie tegen Zweden [kwartfinale EK 2004] was Van der Sar ook al beslissend. Aan het begin van het seizoen stopte hij drie strafschoppen tegen Chelsea [duel om Community Shield] en nu dit. Daardoor heeft hij een psychologisch voordeel bij een strafschoppenserie op het EK. Vrijwel alle spelers hebben de finale van de Champions League gezien. Bij een strafschopnemer die tegenover hem komt te staan, spookt dat door het hoofd. Van der Sar is in goede vorm; dat geeft de andere spelers ook vertrouwen. Verdedigers vertrouwen hem blindelings.”

    • Pieter de Vries