Televisie Voorkeur

Hoe David Beckham zich door 2007 voetbalde. Ned.3, 21.15-22.05u. Los Angeles Galaxy's David Beckham is seen during warmups prior to a friendly soccer match against the Vancouver Whitecaps at Commonwealth Stadium in Edmonton, Alberta on Tuesday, May 13, 2008. (AP Photo/The Canadian Press, John Ulan) Associated Press

Actualiteiten

Nova. Dubbelportret van de gaande en de komende dirigent van het Rotterdams Philharmosch Orkest: Valery Gergiev en Yannick Nézet-Séguin. En een reportage van Willem Lust in Amerika over hoe de zwarte kiezer oordeelt over presidentskandidaat Barack Obama. Ned.2, 22.15-22.45u.

Informatief

Kop dicht, voetballen. Documentaireserie over een groep hangjongeren, die samen in een voetbalteam zijn gestopt, in de hoop dat ze door het teamsporten en de individuele begeleiding uit de problemen zullen blijven. Vandaag de tweede aflevering, die draait om de Antilliaan Welton die een forse blessure oploopt en daarna groeit in zijn rol van hulpcoach. Ned.2 16.05-16.30u.

Rondom Tien. Deze week besloot de Tweede Kamer dat al onze mail-, chat-, bel- en surfgegevens een jaar lang bewaard moeten blijven. Camera’s, detectiepoortjes, irisscans en dna-databanken brengen bovendien veel van ons doen en laten in kaart. Een groeiende groep Nederlanders maakt zich zorgen over dit verlies aan privacy. Live debat met journalist Bart de Koning (waarschuwt voor de controlemaatschappij), Renate Tromp en Peter Tabbers (slachtoffers van verwisseling van persoonsgegevens) en oud-wethouder veiligheid in Rotterdam Marianne van den Anker (vindt dat veiligheid boven privacy gaat). Ned.2, 21.05-22.00u.

documentaire

Vrije radicalen. Eerste van vijf korte documentaires over radicaliserende jongeren. Vandaag over de 21-jarige Stefano van Delden. Hij heeft in jeugdgevangenissen gezeten en een jaar op straat geleefd. Ned.2, 16.30-17.00u.

David Beckham: New Beginnings. Documentaire over deze Britse topvoetballer en megaster. Beckham werd in 2007 twee maanden lang dagelijks gevolgd. Hij wint met Real Madrid op het nippertje La Liga, keert terug in het Engelse nationale elftal en maakt de overstap naar Amerika. In interviews kijkt hij terug op hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en vertelt, in zijn nieuwe villa in Hollywood, over zijn verwachtingen bij LA Galaxy. Ned.3, 21.15-22.05u.

Kunst en cultuur

Rotterdams Philharmonisch Orkest 90 jaar. Terwijl het Rotterdamse orkest dit weekend afscheid neemt van dirigent Valery Gergiev, zendt de NCRV vanavond het jubileumconcert (het orkest bestaat 90 jaar) van 2 mei in Ahoy uit. Op het programma: de vijfde symfonie van Beethoven, het eerste pianoconcert van Tsjaikovsky, met als solist het Chinese pianofenomeen Lang Lang, en Orffs Carmina Burana, m.m.v. het Amsterdams Concertkoor. Ned.2, 20.15-21.05u.

Koningin Elisabethwedstrijd 2008 voor zang. Rechtstreekse uitzending van de vierde finale-avond van dit internationale concours. Deze avond komen de laatste drie (van twaalf) finalisten aan bod. Aan het eind van de avond de uitslag. België 2, 20.10-1.30u.

Natuur

Wild China: Heart of the Dragon. Zesdelige serie over de natuur in China. China is zo groot dat het klimaat er varieert van bijna arctisch tot tropisch. Als gevolg hiervan heeft het land een verbazingwekkend aantal verschillende landschappen met een eigen flora en fauna. Aflevering 2 gaat over het Amazone-achtige oerwoud in het zuidwesten van China. BBC 2, 18.00-19.00u.

Amusement

Laughing Matters 2008. Registratie van de zesde versie van dit (Nederlandse) comedyfestival. Met fragmenten uit de optredens van onder anderen Jeffrey Spalburg, Terry Alderton, Mitch Benn, Eric Koller, Nick Doody, Hard Gras en Schudden. Ned.3, 22.05-23.00u.

Finale Eurovisie Songfestival. Rechtstreeks verslag vanuit Belgrado. Ned.1, 21.00-0.25u.

Sport

NOS Studio Sport FBK Games. Live verslag van de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo, een internationaal atletiekspektakel. Met polsstokhoogspringen, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en discuswerpen. En natuurlijk hardlopen. Speciale aandacht gaat naar de vijf en tien kilometer, omdat daar de beroemde kampioenen Haile Gebrselassi en Kenenisa Bekele (allebei uit Ethiopië), in uitkomen. Ned.1, 16.12-18.00u. en 18.05-19.05u.

RTL Voetbal: eredivisie vrouwen. Zes vrouwenteams strijden om de landstitel. RTL 8, 16.55-17.25u.