Televisie Voorkeur

In 2007 gaf de rockband Genesis een gratis concert in Rome. BBC1, 0.00-1.00u. Een zeer energieke Phil collins tijdens het optreden van Genesis. 01-07-2007. Amsterdam Arena. Foto: Andreas Terlaak Terlaak, Andreas

Reportage

Zembla: Varkensflats. De vergunning voor agrarische megabedrijven wordt steeds populairder onder boeren. Naast de kippenflat met een miljoen vleeskippen, zijn er ook megastallen die plaats bieden aan tienduizenden mestvarkens. Deze hebben tot doel om snel, efficiënt en zo goedkoop mogelijk vlees te produceren. Een reportage over de toekomst van de varkensflats en de huidige consumptiemaatschappij. Ned.2, 21.45-22.30u.

Kruispunt. Reportage over rouwverwerking na het verlies van een kleinkind. Ned.2, 22.40-23.15u.

Documentaire

Valery Gergiev neemt afscheid van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De Russische dirigent Valery Gergiev heeft de afgelopen twintig jaar een bijzondere relatie met het Rotterdams Philharmonisch Orkest opgebouwd. Een documentaire over het succes achter het jaarlijkse Gergiev Festival en de liefde van de wereldberoemde maestro voor Rotterdam. Ned.2, 17.15-18.20u.

De DNA revolutie. Vijftig jaar geleden ontdekten Watson en Crick de correcte chemische structuur van het DNA. Sindsdien is er een debat gaande over de ongekende mogelijkheden en risico’s van het gebruik van DNA en deze kennis. In deze Nederlandse documentaire volgen de makers het spoor terug om te zien welke krachten de kennis over DNA heeft losgemaakt. Centraal staan ambities, macht, commerciële belangen, morele dilemma’s, verwachte én onverwachte gevolgen. Ned.2, 18.20-19,45u.

ZDF Expedition. De archeoloog Heinrich Schliemann begon in 1870 met de opgravingen in de heuvel Hissarlik, Noord-Turkije, waar hij de stad Troje vond inclusief haar goudschat. Deze Griekse stad was lange tijd alleen bekend uit verhalen in de mythologie. ZDF, 19.30-20.15u.

Russia: A journey with Jonathan Dimbleby. Een documentairereeks over de reis die de Britse schrijver en presentator Jonathan Dimblebey maakte door Rusland en naar aanleiding hiervan het boek Russia - A journey to the heart of a land and its people schreef. BBC2, 23.15-0.15u.

Tsingtau. De havenstad Qingdao in de Chinese provincie Shandong was tussen 1897 en 1914 een Duitse kolonie die bekend stond als Tsingtao. Ondanks dat in deze stad weinig wind staat, zullen hier de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen worden gehouden. ZDF, 23.55-0.40u.

Thema-avond: Playboy world. In 1953 richtte Hugh Hefner het erotische mannenblad Playboy op. De eerste uitgave had Marilyn Monroe op de cover. Sinds mei 1983 bestaat ook de Nederlandse versie. Voor het eerste nummer poseerde Jerney Kaagman. Een documentaire over dit wereldwijd bekende mannentijdschrift en zijn oprichter, met voorafgaand de film The people versus Larry Flynt. Arte, 20.49-0.30u.

Cultuur

Boeken. Hoewel wetenschappelijke onderzoekers beweren dat Nederland behoort tot een van de meest welvarende, vrije en gelukkige landen zijn anti-depressiva de meeste geslikte medicijnen. Trudy Dehue vertelt over haar boek De depressie-epidimie; een geschiedenis van de neerslachtigheid. Ned.1, 10.30-11.00u.

When in Rome: Genesis in concert. De na vijftien jaar herenigde Britse rockband Genesis gaf in 2007 een gratis concert in de hoofdstad Rome ter afsluiting van zijn Europese reünie-tour. BBC1, 0.00-1.00u.

Film

The making of Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. Reportage over de nieuwe film van regisseur Steven Spielberg met in de hoofdrol Harrison Ford. Veronica, 18.35-19.05u.

Sport

NOS: Roland Garros / Finale maand. Favoriet op Roland Garros is de 21-jarige Rafael Nadal. Hoewel hij de laatste drie edities op zijn naam heeft staan, zal na zijn verlies tegen landgenoot Juancarlos Ferrero in Rome moeten blijken of Nadal ook dit jaar weer het Roland Garros weet te winnen. Live verslag vanuit Parijs. Ned.1, 11.00-17.25u.

NOS UEFA Champions League Magazine. Terugblik op de finale Manchester United - Chelsea. Ned.1, 17.25-17.51u.

Andere Tijden Sport. Een zoektocht naar het ware verhaal over de rel tussen Hiddink en Davids over de quote ‘Steek je kop in de reet van een andere speler’ op het EK 1996 in Engeland. Ned.1, 22.20-23.00u.