Strop van 900 miljoen bij huurtoeslag

De huurtoeslag, de opvolger van de huursubsidie, kost 0,9 miljard euro meer dan begroot. De financiële tegenvaller is het gevolg van de „onverklaarbare stijging” van de uitgaven door de Belastingdienst.

De strop op het ministerie van Volkshuisvesting (VROM) werd gisteren na de wekelijkse persconferentie van de premier bekendgemaakt. De huurtoeslag verving in 2006 de automatische uitkering van de huursubsidie door VROM. Sindsdien moet de huurbijdrage jaarlijks worden aangevraagd bij de Belastingdienst.

Binnen twee jaar zijn de uitgaven met eenderde gestegen zonder dat de oorzaak daarvan bekend is. De Belastingdienst heeft het ministerie van Volkshuisvesting toegezegd in augustus 2008 te laten weten of de groei van de uitgaven incidenteel of structureel is. Dan denkt de fiscus inzicht te hebben in de uitkeringen over 2006. Een kwart daarvan moet nog worden afgehandeld.

Afgelopen week bleek uit het jaarverslag van het ministerie van Volkshuisvesting dat het bijna 300 miljoen euro meer uitgaf aan huurtoeslagen dan begroot. Gerekend werd op 2 miljard uitgaven, maar het werden er 2,3 miljard. De sterke stijging wijst op uitvoeringsproblemen bij de fiscus. Het aantal huurders dat recht heeft op een toelage noch de omvang ervan kan de kostenstijging verklaren.

De Belastingdienst kampt al langer met grote problemen in de interne organisatie en met de automatisering. Het gaat daarbij zowel om de teruggave van inkomstenbelasting als om de uitkering van inkomensafhankelijke toeslagen voor zorg, huur en kinderopvang. Staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) liet eerder weten dat de Belastingdienst voorlopig geen nieuwe taken aankan.

Vorige maand maakte hij bekend dat slechts driekwart van de huurtoeslagen over 2006 definitief is toegekend. In 29 procent van de gevallen bleek de fiscus te veel te hebben toegekend en in 15 procent van de gevallen werd een bedrag nabetaald. Deze krant meldde eerder dat circa de helft van de definitief vastgestelde huurtoeslagen door de Belastingdienst nooit is gecontroleerd.